Internationale Astronomiske Union

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fra den 26. generalforsamling i IAU

Den Internationale Astronomiske Union (IAU) forener de nationale astronomiske foreninger fra hele verden. Foreningen er medlem af "The International Council of Science" (ICSU). Det er den mest anerkendte autoritet, når det kommer til navngivning af stjerner, planeter, asteroider og andre himmelobjekter og -fænomener.

Arbejdsgruppen "The Working Group for Planetary System Nomenclature" hører under IAU og står for vedligeholdelse af astronomiske navngivnings-konventioner.

Historie og medlemstal[redigér | redigér wikikode]

IAU blev grundlagt i 1919 ved en sammenlægning af en række internationale projekter såsom Carte du Ciel, Solar Unionen og det internationale tidsbureau (Bureau Internationale de l'Heure). Den første præsident for foreningen var Benjamin Baillaud.

Foreningen har i øjeblikket 9040 individuelle medlemmer, dvs. hovedsagelig professionelle astronomerph.d. niveau. Desuden er der 63 nationale medlemmer, dvs. lande der samarbejder med IAU. 87 % af medlemmerne er mænd, 13 % er kvinder. Den nuværende præsident for foreningen er Ronald D. Ekers.

Den XXVIte generalforsamling for IAU blev afholdt august 2006 i Prag, Tjekkiet.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]