Intet (begreb)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Intet er et begreb, der først blev introduceret med kristendommen. Dette står i modsætning til det græske begreb ”ingenting”. Intet er i modsætning til ingenting ikke negation af noget. I den græske metafysik hed det ”Ud af ingenting kan der ikke komme noget”.

I kristendommen taler man om, at Gud ex Nihilo ­– ud af intet – skabte alting. Dette er et fundamentalt opgør med den græske tænkning, hvori man mente, at der altid må have været noget.

I den moderne naturvidenskab beskæftiger man sig også med begreberne intet og ingenting. Mens ingenting er vakuumer i universet, hvor der næsten ikke er noget stof, beskriver intet grænsen af universet. Intet er et grænsebegreb og kan ikke fuldt ud forstås men er grundlæggende set et intet, i modsætning til ingenting, som er rum uden stof, en tilstand hvor rumtidskontinentet ikke eksisterer.

Det er svært for de fleste at forstå, hvad der menes med, at universet har en størrelse, og hvad der menes er, at rumdimensionerne kun strækker sig en hvis længde, før de går tilbage til sig selv, som en firedimensionel kugle. Kun inden for denne kugle eksisterer tid og rum, udenfor er der intet.

Som begreb sættes intet også nogen gange i modsætning til alt. Her er det dog ingenting man mener.

Det matematiske tegn 0 er den tætteste approksimation af intet, som vi kan regne med.

Referencer

Se også