Iranske højslette

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
    Evt. flere detaljer i geoboxen
Iranske Højslette
فلات ایران
Iranske plateau
Slette
Højsletten i midten omgivet af bjergregioner
Højsletten i midten omgivet af bjergregioner
Land Iran
Region Vestasien
Sydasien
Geologi Slette, ørken
Wikimedia Commons: Iranian plateau
Lokaliteter i Iran med navne på byer, bjergkæder, sletter mv.
Topografisk kort over den Iranske Højslette forbundet med det armenske højland og Anatolien i vest, og Himalaya i øst

Den Iranske Højslette er et geografisk område der omfatter dele af Vestasien og Centralasien. Den udgør en del af den eurasiske plade og er kilet ind mellem den arabiske plade og den indiske plade. Højsletten ligger mellem Zagrosbjergene mod vest, det Kaspiske Hav og Kopet Dag mod nord, det Armenske Højland og Kaukasusbjergene mod nordvest, Hormuzstrædet og den Persiske Bugt mod syd og det indiske subkontinent mod øst.[1]

Som en historisk region omfatter det Partherriget, Media, Persis og nogle af de tidligere territorier i Stor-Iran. Zagros danner højslettens vestlige grænse, og dens østlige skråninger kan også indgå i udtrykket. Encyclopædia Britannica karakteriserer Elam som at spænde over "regionen fra den mesopotamiske slette til den iranske højslette".

Fra Det Kaspiske Hav i nordvest til Baluchistan i sydøst strækker det iranske plateau sig tæt på 2.000 kilometer (1.200 mi). Det omfatter Iran, Afghanistan, Tadsjikistan, Pakhtunkhwa, Pakistans Balochistan-provins, og Iraks Kurdistan region. Den Iranske Højslette dækker et område på omkring 3.700.000 kvadratkilometer (1.400.000 sq mi). På trods af at det kaldes en højslette, er området langt fra fladt og indeholder flere bjergkæder; det højeste punkt er Noshaq i Hindu Kush på 7.492 meter (24.580 fod), og det laveste punkt er Lut-ørkenen øst for Kerman, Iran, på under 300 meter (980 fod).

Oversigtskort[redigér | rediger kildetekst]

Kort med byer og biotoper
Iranske højslette med byer
Højslettens koordinater er fra Dasht-e Kavir, en saltslette "i midten af højsletten"
Biotoper i Iran med den store saltørken Dasht-e Kavir (beige oval i højre midte).      Skovsteppe (Forest steppe)      Skovområder (Forests and woodlands)      Semi-ørken (Semi-desert)      Ørkenlavlande (Desert lowlands)      Steppe      Saltholdige alluviale moser
     (Salted alluvial marshes)
Økoregion PA1313
Det centralpersiske ørkenbassin(en)

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Om klimaet : "...Centralasien og den iranske højslette har tørre stepper og ørkenområder, men også bjergskove, skovstepper og enge i regionens høje bjergegne...."

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The Paleolithic of the Iranian Plateau: Hominin occupation history and implications for human dispersals across southern Asia hos Sciencedirect.com : "...The Iranian plateau is situated between the Zagros Mountains in the west, the Caspian Sea in the north, the Persian Gulf in the south and the Indo-Gangetic Plains in the east. ..."

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 36°17′00″N 59°03′00″Ø / 36.28333°N 59.05°Ø / 36.28333; 59.05

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.