Irkutsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Irkutsk
russisk: Иркутск
tr. Irkutsk
Våbenskjold Flag
Coat of Arms of Irkutsk.svg
Flag of Irkutsk (Irkutsk oblast).svg
Kazansky Church Irkutsk.jpg
Kazanskijkirken i Irkutsk
Overblik
Land: Rusland Rusland
Borgmester: Dmitrij Berdnikov
(Forenede Rusland)
Føderalt distrikt: Sibiriske
Økonomisk region: Sibiriske
Oblast: Irkutsk
Grundlagt: 1661
Postnr.: 664xxx
Demografi
Irkutsk by: Stigning 620.099[1] (2015)
 - Areal: 432 km²
 - Befolknings-
      tæthed:
1435,41 pr. km²
Tidszone: UTC +8
Højde m.o.h.: 440 m
Hjemmeside: www.admirk.ru
Oversigtskort
         

Koordinater: 52°17′0″N 104°18′0″E / 52.28333°N 104.30000°Ø / 52.28333; 104.30000

Irkutsk (russisk: Иркутск, tr. Irkutsk) er en by i Irkutsk oblast i den centrale del af Sibirien i Den Russiske Føderation. Irkutsk er administrativt center i oblasten, og har 620.099(2015)[1] indbyggere.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Irkutsk ligger på den venstre bred af Angara en biflod til Jenisej 72 km fra dens udspring i Bajkalsøen. Irkutsk ligger ved den Den transsibiriske jernbane. Angara, der er 580 m bred, krydses af dæmningen ved Irkutsk Vandkraftværks og tre andre broer nedstrøms. Irkut-floden, hvorfra byen har fået sit navn, er en mindre flod, der udmunder i Angara direkte overfor byen. Den vigtigste del af byen er adskilt fra både klostret, fortet og havnen, samt byens forstæder af en anden biflod, Usjakovka. De to vigtigste dele af Irkutsk benævnes sædvanligvis "venstre bbred" og "højre bred" i forhold til Angarafloden.

Irkutsk er beliggende i et bølgende bakkelandskab i taiga, der er typisk i det østlige Sibirien. Ifølge regionale planer, skal Irkutsk by sammensmeltes med nabo industribyerne Sjelekhov og Angarsk og at danne et storbyområde med en samlet befolkning på over en million.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Irkutsk har subpolarklima. Siden 2000 har temperaturerne lignet et fugtigt fastlandsklima (Köppens klimaklassifikation DWB). Snedækket forsvinder tidligere, fra slutningen af april i 1930'erne til slutningen af marts i 1980'erne. Permafrostdybden er minsket fra 200 m til 100 m i samme periode. De koldeste måneder er januar med en gennemsnitstemperatur på -17,8 °C, den lavest målte temperatur i Belgorod var -49,7 °C i januar. Den varmeste måned er juli med en gennemsnitstemperatur på 18,3 °C, den højest målte temperatur i Belgorod var 37,2 °C. Den gennemsnitlige årlige nedbør er 480 mm.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Irkutsk voksede frem omkring bosættelser, der etableredes af Ivan Pochabov for opkrævning af skat fra lokalbefolkningen. Irkutsk fik officiel bystatus af regeringen i 1686. 1760 anlagdes den første vej mellem Moskva og Irkutsk, vilket bidrog til en hurtig økonomisk udvikling. Handeln med Kina øgedes og varer som guld, diamanter, pelse, træ, silke og te importeredes.

I løbet af de tidligere århundreder har Sibirien med sit hårde klima været et område for deportering og eksil.[2]

I løbet af det tidlige 1800-tal sendtes mange russiske kunstnerer, officerer og adelige i eksil til Sibirien under Dekabristopstanden i 1825 mod zar Nikolaj I. På grund af de mange forvisninger udviklede Irkutsk til et intellektuelt center, som i stor udstrækning har påvirket byen udsende. Mange specielt dekorerade træhuse og andre kunstudtryk findes stadig i byen.

Irkutsk betragtedes i 1800-tallets Rusland som en godt vedligholdt by med lige, brede og oplyste gader. Den 4. juli 1879 hærgedes byen af en sorbrand, 4 000 boliger og vigtige centrala funktioner udbrændte. Byen blev imidlertid hurtigt genopbygget og 1896 blev Irkutsk elektrificeret. Den første biograf byggedes 1897 og en større jernbanestation indviedes 1898. I 1900 kalledes Irkutsk Sibiriens Paris i folkemunde.

Under det russiske borgerkrig, der brød ud efter Oktoberrevolutionen blev Irkutsk skueplads for mange blodige træfninger mellem de hvide og Den Røde Garde. Den 7. februar 1920 henrettedes de hvides leder, rigsforstander og selvudnævnt admiral Aleksandr Koltsjak og hans viceindenrigsminister Viktor Pepeljaev, leder af de hvides politistyrker, leder af sabotage handlinger og væbnede opstand mod sovjetregeringen i Omsk, på straden af Usjakovka,[3] efterfølgende faldt de hvides styrker fra hinanden, og sovjetmagten blev genoprettet.

I 1923 byggedes det første stadion i byen med 2000 pladser.[3] I 1936 indviedes den første betonbro over Angara. I 1930'erne blev der oprettet en flyfabrik, metalværker, gødningsfabrik, tepakkeri, texstilfabrikker, makaronifabrik, sæbefabrik og andre virksomheder.[3] Under 2. verdenskrig deltog 20.000 indbyggere fra Irkutsk ved fronten. Halvdelen returnerede aldrig. Under krigen blev fabrikker fra de vestlige egne af landet evakueret til Irkutsk. Efter krigen forblev de i Irkutsk.[3]

I 1950 til 1959 opførtes det store Irkutsk Reservoir på Angara-floden for at understøtte den industrielle udvikling. I 1960'erne 1970'erne foregik et storstilet bolig- og industribyggeri.[3]

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Administrativ inddeling[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Vigtige veje og jernbaner, som Den transsibiriske jernbane, forbinder Irkutsk med andre dele af Rusland og Mongoliet. Byen har to lufthavne: Irkutsk internationale lufthavn og den mindre Irkutsk Nordvestre Lufthavn.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Uddannelsesinstitutionerne i Irkutsk inkluderer Irkutsk universitet for Jernbanetransport (siden 1975), Irkutsk Statlige Universitet (1918), Baykalsky statlige universitet for økonomi og juridik (1932), Irkutsk Tekniske Universitet (1939), Irkutsk Landbrugsakademi, Irkutsk universitet for lingvistikk (1948), Irkutsk medicinske universitet, Irkutsk pædagogiske højskole. Blant private højskoler findes: Det sibirske institut for jura, økonomi og administration (1993), Institute of Economics of ISTU (1996).

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Kendte fra Belgorod[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Estimering af den fastboende befolkning pr. den 1. januar 2015. Hentet 24. januar 2016, (Russisk)
  2. ^ Irkutsk. Geographic Bureau - Siberia and Pacific. 
  3. ^ a b c d e Дамешек Л. М. и др: Иркутск в панораме веков: очерки истории города, hentet 25. januar 2016 (Russisk)
    dansk: ~ Panorama gennem århundrederne i Irkutsk: Essays om byens historie

Eksterne henvisningen[redigér | redigér wikikode]