Ishøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ishøj
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Ishøj
Postnr.: 2635 Ishøj
Kommune: Ishøj Kommune
Indbyggertal kommune: 22.358[1] (2016)
Indbyggertal bydel: 20.355[1] (2016)
Sogn(e): Ishøj Sogn
Vejleå Kirke i Ishøj.
Vejleå Kirke i Ishøj.
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Ishøj Landsby.
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om bydelen Ishøj. Ordet Ishøj bruges ofte også som en kort betegnelse for Ishøj Kommune.

Ishøj er en bydel i Storkøbenhavn med 20.355 indbyggere (2016)[1], beliggende ved Køge Bugt Strandpark i Ishøj Kommune. Bydelen grænser op til Vallensbæk, Hundige, Greve Strand og Taastrup. Fra Ishøj er der ca. 18 kilometer til København Centrum mod nordøst.

Bydelen er bl.a. kendt for CPH WEST, sin badestrand, en stor lystbådehavn og kunstmuseet Arken. Der er S-togs- og busforbindelser via Ishøj Station. Store dele af Ishøj er forbundet med stisystemer for såvel cyklister som gående.

Ishøj består desuden af en række parcelhuskvarterer, bl.a. Tranegilde & Pileskoven. Byerne Torslunde, Vestervang og Ishøj Landsby hører til Ishøj Kommune, men er i modsætning til selve Ishøj ikke forstadsbebyggelser til København.

I 2011-2012 blev et større byggeprojekt gennemført på vandsiden af stationen, kaldet Stationsforpladsen. Her opførtes 97 lejligheder, og der blev ligeledes opført flere butikker i tæt afstand til stationen.

Indvandrere i Ishøj[redigér | redigér wikikode]

De gæstearbejdere, som blev tiltrukket i 1960-80'erne, blev ofte boende, og Ishøj er forblevet et område med mange indvandrere – 28,4 pct. (1. januar 2006) [2] Nogle af de kommunale skoler har over 30 pct. tosprogede elever.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  2. ^ Karakteristika for uddannelsessituationen på Vestegnen (2.1 – tabel 2) udarbejdet af lobbygruppen for uddannelse – (linket er kontrolleret d. 27. marts 2011)