Ivar Huitfeldt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ivar Huitfeldt

Ivar Huitfeldt (5. december 1665Frederikssten i Norge4. oktober 1710) var en dansk-norsk søofficer og er blevet en dansk og norsk søhelt.

Huitfeldt tjente først i den franske flåde og blev videreuddannet i hollandsk og engelsk søkrigstjeneste. Blev udnævnt til kaptajn i den danske flåde i 1691 og kommandør i 1704. Han var fra 1704 – 1709 chef for orlogsværftet i Christianssand (nu Kristiansand).

Huitfeldt var under Den store nordiske krig chef for flåden. Han befandt sig på skibet Dannebroge, og i et slag ved Køge Bugt den 4. oktober 1710 mistede han livet, da han, for at ilden ikke skulle brede sig til de andre skibe, kastede anker og kæmpede videre i sit brændende skib indtil krudtkammeret blev antændt og skibet sprang i luften. Af besætningen på næsten 600 mand blev kun 9 reddet.

Ivar Huitfeldt lægger navn til den nye skibsklasse af fregatter i det danske søværn, Iver Huitfeldt-klassen, ligesom det ene af de tre skibe i klassen bærer navnet F361 Iver Huitfeldt.

Ved Langeliniepavillonen findes et mindesmærke for Ivar Huitfeldt omgivet af Japansk Kirsebær, der blomstrer medio april. Der forefindes ligeledes et momument i Søndre Køge havn rejst i 1906, hvor også Niels Juel mindes for sin indsats i Køge Bugt.[1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Johnny Balsved (20. oktober 2002). Slaget i Køge Bugt (1710), Mindesøjlen i København. navalhistory.dk, Flådens historie. 
Militær Stub
Denne militærrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi