Ivar Huitfeldt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ivar Huitfeldt

Personlig information
Født 5. december 1665 Rediger på Wikidata
Fredriksten, Norge Rediger på Wikidata
Død 4. oktober 1710 (44 år) Rediger på Wikidata
Køge Bugt, Danmark Rediger på Wikidata
Dødsårsag Faldet i kamp Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark-Norge Dansk-Norsk
Far Tønne Huitfeldt Rediger på Wikidata
Søskende Christian Charlot Amalia Huitfeldt,
Margrete Tønnesdatter Huitfeldt,
Henrik Jørgen Huitfeldt,
Hartvig Huitfeldt Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kommandørkaptajn Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ivar Huitfeldt (født 5. december 1665Frederikssten i Norge, død 4. oktober 1710) var en dansk-norsk søofficer og er blevet en dansk og norsk søhelt.

Huitfeldt tjente først i den franske flåde og blev videreuddannet i hollandsk og engelsk søkrigstjeneste. Blev udnævnt til kaptajn i den danske flåde i 1691 og kommandør i 1704. Han var fra 1704 – 1709 chef for orlogsværftet i Christianssand (nu Kristiansand).

Huitfeldt var under Den store nordiske krig chef for flåden. Han befandt sig på skibet Dannebroge, og i et slag ved Køge Bugt den 4. oktober 1710 mistede han livet, da han, for at ilden ikke skulle brede sig til de andre skibe, kastede anker og kæmpede videre i sit brændende skib indtil krudtkammeret blev antændt og skibet sprang i luften. Af besætningen på næsten 600 mand blev kun 9 reddet.

Ivar Huitfeldt lægger navn til den nye skibsklasse af fregatter i det danske søværn, Iver Huitfeldt-klassen, ligesom det ene af de tre skibe i klassen bærer navnet F361 Iver Huitfeldt.

Ved Langeliniepavillonen findes et mindesmærke for Ivar Huitfeldt omgivet af Japansk Kirsebær, der blomstrer medio april. Der forefindes ligeledes et monument i Søndre Køge havn rejst i 1906, hvor også Niels Juel mindes for sin indsats i Køge Bugt.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Johnny Balsved (20. oktober 2002). "Slaget i Køge Bugt (1710), Mindesøjlen i København". navalhistory.dk, Flådens historie. Arkiveret fra originalen 10. juni 2015. Hentet 19. november 2013.
MilitærSpire
Denne militærrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi