Spring til indhold

Jákup Joensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jákup Joensen
Født21. september 1929 Rediger på Wikidata
Sumba, Færøerne Rediger på Wikidata
Død8. januar 2016 (86 år) Rediger på Wikidata
Vágur, Færøerne Rediger på Wikidata
Politisk partiSambandsflokkurin Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseForretningsperson, skibsreder, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Jákup Joensen (født 21. september 1929 i Sumba, død 8. januar 2016 i Vágur), også kaldt Jákup í Lopra, var en færøsk forretningsmand og politiker (SB).

Han voksede op i Sumba på Suðuroy som søn af fisker Poul Sofus Joensen og husmor Paula Sofie Joensen. Han tog studentereksamen fra 1950, skippereksamen 1953 samt styrmands- og skibsførereksamen i 1956.

En stor del af sit liv tilbragte Joensen som skipper og skibsreder i Lopra. Til rederiet hørte flere trawlere, som havde det til fælles at navnene sluttede på «borg». Skibene var bygget i Sunnmøre og i Færøerne. Joensen fik bygget sin første trawler, «Akraborg», i Sunnmøre i 1961. 1977 gik han sammen med flere andre redere om at bygge fiskemodtagerskibet Polarfrost i Vágur. 1985 købte han Hotel Føroyar i Tórshavn. Trawlerne, fiskemodtagerskibet og hotellet blev solgt under Finanskrisen på Færøerne 1989–1995 tidlig i 1990-årene, hvor Joensen tabte store værdier. Blandt Joensens seneste foretagender var Kirvi i Lopra, som sælger kildevand fra Suðuroy i store plastbeholdere og senere også i halvliter plastflasker. Foretagenet blev etableret i 2010 og blev solgt til nye ejere i 2012. Det fik navn efter det 236 meter høje fjeld Kirvi ved Lopra.

Joensen var medlem af kommunebestyrelsen i Sumba i nogle år, senere blev han valgt til Lagtinget for Suðuroy fra 1994 til 1998. De seneste år af sit liv boede han på plejehjemmet Hamragarður i Vágur.