Jæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sandstrand ved Ogna på den sydlige del af Jæren

Jæren er et kystlandskab i Rogaland fylke i Norge. Frem til 1900-tallet blev den danske stavemåde "Jæderen" brugt, hvilket man stadig kan se af navnet på den lokalt producerede Jæder-sylte. Midt på Jæren ligger kommunerne Time og Klepp. Syd-Jæren er kommune. "Høj-Jæren" er et højereliggende område, som omfatter dele af Bjerkreim og Gjesdal kommuner.

Jærlandskabet er et lavland med mange stengærder og fortsat stor landbrugsaktivitet, da det er et af de bedste landbrugsområder i landet. Det meste er gammelt kulturlandskab hvor moderne metoder har taget over, og dele af arealet er overladt til en stadig ekspanderende industri. Meget af industrien er traditionelt knyttet til landbruget, og meget er knyttet til olievirksomhed i Nordsøen.

Garborgheimen på Jæren er et typisk jærhus.

Jæren er med sine 1070 km² det største lavlandsområde i Norge og minder om et dansk landskab. Det flade landskab ender i lange sandstrande. Her ligger Norges længste sandstrand, Orrestranden, som er 5 kilometer lang.

En jærbu er enten en, som bor på Jæren, eller som kommer derfra. Dialekten (talesproget) kaldes "jærsk". Et moderne sprogeksempel kan findes hos det norske rockband Kaizers Orchestra, der skrev alle deres tekster på jærsk.

Lokalavis for jærkommunerne er Jærbladet (Trykkes i Egersund af Dalane Tidende). Jærbanen er navnet på jernbanelinjen fra Egersund til Stavanger.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jøssang, Lars Gaute: Industrieventyret på Jæren : 1800-2000, Nærbø 2004.
  • Lye, Kåre Arnstein (red): Jærboka, Ås 1978.

Koordinater: 58°43′N 5°45′Ø / 58.72°N 5.75°Ø / 58.72; 5.75