Jøkelfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jøkelfjorden
(nordsamisk: Jiehkervuotna)
Vintermåne over Jøkelfjorden.
Vintermåne over Jøkelfjorden.
Overblik
Land Norge
Kommuner Kvænangen kommune
Kommuner (Fylker) Troms og Finnmark
Område Kvænangen
Type Fjord
Maks. længde 17 km
Oversigtskort

Jøkelfjorden (nordsamisk: Jiehkervuotna)[1] er en fjordarm af fjorden Kvænangen i Kvænangen kommune i Troms og Finnmark fylke i Norge. Fjorden har indløb mellem Nevernes i nordvest og Jøkelfjordklubben i sydøst og går 17 kilometer mod nordøst til Nerisen ved Øksfjordjøkelen i bunden af fjorden.[2]

Øksfjordjøkelen er den eneste gletsjer i Fastlands-Europa som kælver direkte i havet. Isbræens flade er på 41 km², og isbræens højeste punkt er 1.204 moh. Den ligger inderst i fjorden og er et imponerende skue fra vandet. Kælvingen sker hyppigst i perioden fra marts til juni.

Øksfjordjøkelen i bunden af fjorden

Bygden Jøkelfjord (samisk: Gulpenjárga) ligger på sydsiden et stykke inde i fjorden. Tværs over på den modsatte bred går fjordarmen Tverrfjorden mod nord. Lidt nord for Jøkelfjordeidet ligger gården Saltnes og herfra og ind er der ikke flere bebyggelser. Den inderste del af fjorden kaldes Isfjorden. Ved indløbet til Isfjorden går vigen Skalsa mod nord til Skalsavatnet. Moderne havbrug er repræsenteret i Kvænangen ved virksomheden Jøkelfjord Laks. Fylkesvej 365 (Troms) går langs dele af sydsiden af fjorden.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Jøkelfjorden". Faktaark. Kartverket. Hentet 14. oktober 2016.
  2. ^ Jøkelfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi