Jørgen Christensen Garnaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jørgen Christensen Garnaas
Født 1723 Rediger på Wikidata
Død 27. november 1798 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstner Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Statuer fra Nordmandsdalen i Kongernes Lapidarium.
Granaas' små figurer i elfenben og hvalrostand var forlæg for J.G. Grunds sandstensfigurer

Jørgen Christensen Garnaas (Jørgen Postfører, Jørgen Postrider, født 1723 i Nes i Buskerud, Hallingdal; død 27. november 1798 i Bergen) var en norsk billedskærer og postarbejder, bosat i Bergen 1742-50.

Garnaas er kendt for at have skåret små figurer, 8–10 cm høje, i elfenben og hvalrostand, som fremstillede norske bønder og fiskere, kvinder og mænd, i folkedragter. Billedhuggeren Johann Gottfried Grund brugte dem som forlæg for statuerne i Nordmandsdalen ved Fredensborg Slot i Nordsjælland.

Frederik 5. bevilgede 1764 Garnaas en årlig pension for arbejdet med figurerne. De er, med hensyn til dragtfremstillingen, nøjagtig udført og er sammen med Grunds statuer en værdifuld kilde til studiet af norske folkedragter. Garnaas udførte også en serie trædukker som Det kongelige Kunstkammer kvitterede for i 1771 (solgt på auktion i 1824). Historisk museum i Bergen har 44 dukker som sandsynligvis også er hans værk.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Statuer fra 'Kongernes Lapidarium' [1]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kongernes Lapidarium er et museum med skulpturer, naturstensfigurer og gipsmodeller i Christian 4.s Bryghus åbnet 3. juni 2014. Kulturministeren åbner Christian IV's gamle bryghus fra Dr.dk
    * "Projekt Lapidarium i Christian 4.s Bryghus" Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine fra Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Slke.dk – Side 7 har et foto af Garnaas' små figurer af elfenben og hvalrostand.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]