Jørgen Christian Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jørgen Jensen.
Jørgen Jensen som sergent mod slutningen af 1. verdenskrig

Jørgen Christian Jensen (15. januar 1891 i Løgstør31. maj 1922 i Adelaide, Australien) var en danskfødt australsk soldat, der gjorde sig fordelagtigt bemærket i 1. verdenskrig.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Jørgen Christian Jensen blev født den 15. januar 1891 som et af datidens uægte børn, moderen var 27år, ugift og hed Christiane Jensen, som faderen blev udlagt gårdejer og uldhandler Jens Christian Jensen fra Hobro.[1]

Jensen emigrerede til Australien i 1909 og blev australsk statsborger i 1914. Som frivillig meldte han sig til den australske hær og gjorde tjeneste i perioden 1915-18 ved 50th Battalion of the Australian Imperial Force, hvor han i 1917 blev dekoreret med Victoria Cross for tapperhed.

Baggrund for modtagelse af Victoria Cross[redigér | redigér wikikode]

Citat Den 2. april 1917 ved Noreuil, Frankrig.

Menig Jensen angreb sammen med fem kammerater en barrikade, bag hvilken 45 fjendtlige soldater med et maskingevær havde forskanset sig. En af kammeraterne skød maskingeværskytten, medens menig Jensen stormede barrikaden og smed en håndgranat. Derefter, med en håndgranat i hver hånd, truede menig Jensen resten af de fjendtlige soldater til at overgive sig. Han sendte en af sine fanger til en anden fjendtlig gruppe, med ordre til at de også skulle overgive sig, hvilket de gjorde. Men så begyndte egne tropper at beskyde gruppen, som havde overgivet sig, hvorefter menig Jensen, trods faren, sprang op på toppen af barrikaden svingende sin hjelm, hvorefter beskydningen stoppede. Han sendte herefter sine fanger tilbage til egne linier.

Citat
Officiel begrundelse (forkortet)

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]