Jørgen Hansen Seidelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jørgen Hansen Seidelin
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Præst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jørgen Hansen Seidelin (ca. 1633 i Helsingør – ca. 1688) var en dansk præst. Søn af handelsmand Hans Jørgensen (død 1639) og hustru Lisbeth Seidelin (død 1659). Han var gift med Ide Nikkelsdatter Koch (født 1638-39), datter af generaltoldvisitør Nikkel Helmer Kock (død 1645), og far til provst Nichel Seidelin (1666-1737).

Sammen med sin bror Hans Hansen Seidelin studerede han i udlandet. Ifølge traditionen fik de i Uppsala oplysninger om Carl X Gustavs krigsforberedelser og hastede hjem for at underrette Frederik III. Ret sikkert er det, at de under Københavns belejring forud for Stormen på København udførte værdifuld spionagevirksomhed, hvor de i kraft af deres viden om matematik og ingeniørvidenskab samt kendskab til det svenske sprog skaffede oplysninger om det svenske materiel, som kunne udnyttes i forsvaret af København.

Som tak for deres store indsats lovede kongen dem begge gode embeder. Jørgen Hansen Seidelin blev i 1662 sognepræst til Sjelle, Skjørring og Låsby og 1679 blev han slotspræst i Skanderborg samt provst i Framlev og Hjelmslev Herreder.