Jānis Lipke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jānis Lipke

Stamps of Latvia, 2011-14.jpg

Personlig information
Født 1. februar 1900 Rediger på Wikidata
Jelgava, Letland Rediger på Wikidata
Død 14. maj 1987 (87 år) Rediger på Wikidata
Riga, Letland Rediger på Wikidata
Gravsted Mežakirkegården Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Modstandskæmper, havnearbejder Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Retfærdige blandt nationerne (1966) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jānis Lipkes hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jānis Lipke, også kendt som Žanis Lipke (født 1. februar 1900 i Jelgava i Guvernement Kurland, død 14. maj 1987 i Riga i Lettiske SSR), var en tyskbaltisk redder af jøder i Riga under 2. verdenskrig.

Lipke, en havnearbejder i Rigas havn, var fast besluttet på at redde lettiske jøder fra deres af Nazi-Tyskland udtænkte skæbne efter at have set aktioner mod dem i gaderne. Han omskoledes til entreprenør for Luftwaffe, og brugte derefter sin stilling til at smugle jødiske arbejdere ud af Rigas ghetto og lejre i og omkring Riga, som han skjulte med sin kones hjælp indtil ankomsten af Den Røde Hær i oktober 1944. Lipke-familien og deres forskellige hjælpere gemte 40 mennesker på denne måde, en femtedel af de omkring 200 jøder, der overlevede krigen i Letland.

Da Lipke døde i 1987, arrangerede jøderne i Riga hans begravelse, og han er hædret som en af de retfærdige blandt nationerne.

Den 4. juli 2007, på mindedagen for ofrene for folkedrabet mod den jødiske nation, afsløredes et monument ved Rigas korale synagoge til minde om dem, og i særdeleshed Jānis Lipke, der reddede lettiske jøder.[1]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Apinis, Pēteris (2006). A Hundred Great Latvians (engelsk). Riga: Nacionālais apgāds. s. 116. ISBN 998426288X. OCLC 238892134.
  • Jad Vashems hjemmeside (engelsk)

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Monument unveiled to Zanis Lipke, the Rescuer of Jews" (engelsk). Letlands Udenrigsministerium. juli 2007. Arkiveret fra originalen 5. juni 2011. Hentet 24. juni 2011.


LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi