J.M.R. Holm Hansen Jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
John Morgan Rockefeller Holm-Hansen Jr
Medvirker i Olsen-banden
Bøffen og Holm-Hansen i udstillingen Olsen-banden vender hjem.
Information
Første gang set Olsen-bandens sidste bedrifter (Danmark)
Olsenbandens siste bedrifter (Norge)
Varing for Jonssonligan
Sidste gang set Olsen-bandens sidste stik (Danmark)
Olsenbanden for full musikk (Norge)
Jonssonligan spelar hogt (Sverige)
Skabt af Erik Balling & Henning Bahs
Spillet af Bjørn Watt Boolsen
Alias Bang-Johansen
Fødselsdag 20. juni 1923[1]
Køn Mand
Arbejde Vekselerer
Ægtefælle Gift 12. maj 1949 i Søllerød Kirke,[1] men navnet kendes ikke
Børn Vides ikke
Nationalitet Dansk

J.M.R. Holm Hansen Jr, forkortelse for John Morgan Rockefeller Holm Hansen Jr., er en fiktiv karakter i Olsen-banden-filmene, en klassisk serie af danske kriminalkomedier, der handler om Egon Olsen, Benny Frandsen og Kjeld Jensen. Han medvirker desuden i flere af de norske genindspilninger af filmene. Holm Hansen er én af de mere sofistikerede skurke i serien og snyder flere gange Egon og resten af Olsen-banden for de penge, som de ved hjælp af Egons planer får fingre i. Han fungerer typisk som arbejdsgiver for håndlangeren Bøffen (norsk: Biffen).

I de danske film blev han spillet af Bjørn Watt Boolsen. Rollens navn og job skifter flere gange, men han er typisk vekselerer eller direktør. Han medvirker første gang i den sjette film, Olsen-bandens sidste bedrifter som Holm Hansen. Her nævnes det, at det "gamle, velrenommerede og højt ansete firma" han arbejder for, blev grundlagt i 1865. I den ottende film, Olsen-banden ser rødt, er han lensbaron. I den tiende film, Olsen-banden går i krig og de næste tre hedder han Bang-Johansen. I Olsen-banden ser rødt og tre efterfølgende film suppleres Holm Hansen/Bang-Johansen af medhjælperen Hallandsen, der blev spillet af skiftende skuespillere. Figuren medvirker sidste gang i den fjortende film, Olsen-bandens sidste stik. Her er der dog byttet om på navnene, så Bjørn Watt Boolsens rolle hedder Hallandsen, mens han underordnede, der her spilles af Henrik Koefoed, til gengæld hedder Holm Hansen.

I de norske film blev rollen spillet af skiftende skuespillere, begyndende med Rolf Søder som Johan Morgan Rockefeller Holm-Hansen Jr. i den sjette film, Olsenbandens siste bedrifter. I den syvende film, Olsenbanden for full musikk medvirker Helge Reiss som Baronen. I den ellevte film, Olsenbanden gir seg aldri medvirker Per Lillo-Stenberg som Bang-Johannessen. Det navn benyttes igen i Olsenbandens aller siste kupp og Olsenbandens siste stikk, hvor rollen spilles af henholdsvis Alf Nordvang og Hallvard Flatland.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Danske film[redigér | rediger kildetekst]

Bjørn Watt Boolsen medvirker som Holm Hansen/Bang-Johansen i nedenstående Olsen-banden-film.[2] Bemærk at selvom rollen skifter navn flere gange undervejs, så er det den samme person hele vejen igennem.[3]

Norske film[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b jf. filmen Olsen-bandens sidste bedrifter
  2. ^ Bjørn Watt Boelsen på Danskefilm.dk, besøgt 29. januar 2018.
  3. ^ Kühnel og Budtz, s. 60.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Olsen Banden af Poul-Ove Kühnel og Paul-Jørgen Budtz. Nordisk Films Forlag, 1981. S 60-61.