J.P. Jacobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Der er flere personer med dette navn, se Jacob Peter Jacobsen.
Jens Peter Jacobsen
Aktiv 19. århundrede
J.P. Jacobsen

Portræt af Ernst Josephson fra 1879.

Område: Dansk litteratur
Født: 7. april 1847
Død: 30. april 1885 (38 år)Genre(r): skønlitteratur, noveller, digte


Litterær bevægelse: Det moderne gennembrud
Påvirket af: Charles Darwin, Georg Brandes
Har påvirket: Thomas Mann, D.H. Lawrence, Rainer Maria Rilke, Sigmund Freud, Stefan Zweig, Hermann Hesse, James Joyce, Stefan George

Jens Peter Jacobsen (7. april 1847 i Thisted30. april 1885 sammesteds), ofte blot kaldet J.P. Jacobsen (udtalt I.P. Jacobsen), var en dansk forfatter under naturalismen. Han døde af tuberkulose.

J.P. Jacobsen tog sin eksamen i biologi på Københavns universitet, hvor han skrev en guldmedaljeafhandling om ferskvandsalger, og knyttede sig med sin naturvidenskabelige baggrund til det moderne gennembruds mænd, dvs. brødrene Brandes, hvor især Edvard Brandes blev en nær ven.

J.P. Jacobsen oversatte i 1872 Charles Darwins hovedværk On the Origin of Species til dansk. Forinden havde han, på opfordring af Vilhelm Møller, der også var en del af Brandes-kredsen, forfattet nogle artikler, der introducerede Darwins lære. Disse blev bragt i Nyt Dansk Maanedsskrift, der var det officielle talerør for fritænkerne omkring Brandes.

Pga. tilknytningen til fritænkerne er Jacobsen i mere end 100 år, hvor den biografiske metode var fremherskende, blevet behandlet som naturalist i den danske litteraturhistorie, hvorimod man i Tyskland har set ham som en af de vigtigste inspirationskilder for symbolismen. Både Rilke og Stefan George gik så vidt, at de lærte sig dansk for at kunne læse J.P. Jacobsen. Desuden er Thomas Mann, Hugo von Hofmannsthal og flere andre stærkt påvirket af J.P. Jacobsen. Hans beundrere i den engelsktalende verden var bl.a. James Joyce og T.E. Lawrence. Med den ny oversættelse af Niels Lyhne i 1990 af Tiina Nunnally begyndte Jacobsen at få den anerkendelse hos litterære kendere i USA som har vokset lige siden, og i 2006 udkom Niels Lyhne som Penguin Classic.

Nok var J.P. Jacobsen som det moderne gennembruds mænd ateist, men hans digtning er alt andet end naturalistisk, også i Georg Brandes' brede forstand, for J.P. Jacobsen kan godt lide flertydighed "derved vinde de i Liv" (brev til Edvard Brandes), og han bruger symbolistiske virkemidler såsom suggestivt sprog, korrespondancebegreb og frie vers. Dette kommer måske tydeligst til udtryk i novellen "Der burde have været Roser" og i Michelangelo-arabesken, men det kan allerede ses i det tidlige forfatterskab. Med J.P. Jacobsen begynder den moderne litteratur i Danmark, selvom der skulle gå nogle år, før Sophus Claussen, Johannes Jørgensen og Helge Rode førte stilen videre.

J.P. Jacobsen er i det hele taget blevet bedre modtaget i Tyskland, Østrig–Ungarn, Sverige og England end i Danmark. Dodekafoniens, dvs. tolvtonemusikkens opfinder, Arnold Schönberg, satte musik til J.P. Jacobsens Gurresange (Gurrelieder, uropført 1913 i Wien).

Jacobsen er blevet læst af Freud, og man kan måske se en udvikling fra Schopenhauer over J.P. Jacobsens Fru Marie Grubbe til Freud. Det har dog ikke været muligt at påvise, at J.P. Jacobsen skulle have læst Schopenhauer, men J.P. Jacobsen var mere end almindeligt god til fremmedsprog, oversatte som den første Darwins evolutionslære fra engelsk til dansk (1872) og havde endnu lettere ved tysk.

I Vilhelm Andersens store litteraturhistorie fremstilledes J.P. Jacobsen som naturalist, hos Frederik Nielsen efter freudiansk inspiration som algolagniker (lystfølelse ved underkastelse og/eller smerte), medens Jørgen Vosmar i sin udførlige afhandling er inde på områder, der vil være for pladskrævende her.

I de senere årtier har forskere eller forfattere som Bernhard Glienke, Horst Nägele, Bengt Algot Sørensen, Poul Borum, Uwe Ebel, Jørn Erslev Andersen og flere andre skrevet publikationer, der bringer J.P. Jacobsen mere i forbindelsen med symbolismen og foreslår ham placeret som førsymbolist/nyromantiker.

I Jacobsens hjemby er der opkaldt en gade efter ham, J. P. Jacobsensgade, og huset med hans barndomshjem er bevaret. På Thisted Museum er indrettet en mindestue, hvor man bl.a. kan se Jacobsens divan, briller og andre af hans ejendele. Et stort shoppingcenter i byen, er opkaldt efter ham.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Litteraturselskabet[redigér | redigér wikikode]

I 1872 stiftedes Litteraturselskabet med Otto Borchsenius, Edvard og Georg Brandes, Holger Drachmann, J.P. Jacobsen, Vilhelm Møller, Sophus Schandorph, H. Schwanenflügel med flere, som medlemmer ved stiftelsen.[1] Foreningens levetid var dog meget kort.[2]

Kilder, Noter, og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Sakuntala – Sangen om Vilhelmine og Holger Drachmann] – (2006) Gert Maarløw Nicolaisen – s. 83, 84.
  2. adl.dk
Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: