Jaco Pastorius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Jaco Pastorius
Jaco pastorius 87.jpg
Information
Født John Francis Anthony Pastorius III
1. december 1951(1951-12-01)
Norristown, Pennsylvania, USA
Død 21. september 1987 (35 år)
Wilton Manors, Florida, USA
Dødsmåde DrabRediger på Wikidata
Dødsårsag Stumpt traumeRediger på Wikidata
Gravsted Fort LauderdaleRediger på Wikidata
Statsborger USARediger på Wikidata
Sprog EngelskRediger på Wikidata
Genre JazzRediger på Wikidata
Beskæftigelse Jazzmusiker, komponist, bassist, musiker, BandleaderRediger på Wikidata
Medlem af Blood, Sweat & TearsRediger på Wikidata
Aktive år 1964–1987
Pladeselskab Epic, Warner Bros., Columbia, ECM, CBS, Elektra
Associeret med Pat Metheny, Joni Mitchell, Weather Report, Word of Mouth, Trio of Doom, Herbie Hancock, Wayne Cochran and the C.C. Riders
Instrumenter
El-bas, guitarRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jaco Pastorius' hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

John Francis Anthony "Jaco" Pastorius III (1. december 195121. september 1987) var el-bassist, trommeslager og komponist.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Opvoksede i en musikerfamilie i Florida, Pastorius startede med at spille trommer, men blev som teenager tvunget til at stoppe på grund af en skade i armen, og det blev i følge ham selv årsagen til, at han begyndte at spille bas.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Han begyndte at spille i forskellige bandsammenhænge, hvor repertoiret primært var pop og R'n'B. Udgav første soloplade i 1976 med virtuost båndløst basspil, året efter blev Pastorius headhunted af Joe Zawinul til at afløse Alphonso Johnson i gruppen Weather Report. Op gennem 70'erne arbejdede han sideløbende med Weather Report som sideman sammen med en lang række musikere, heriblandt et fornemt samarbejde med Joni Mitchell. Pastorius forlod Weather Report i 1982 for at hellige sig sit bigband Word of Mouth. Med berømmelsen fulgte dog også en heftig livsstil med et stort forbrug af alkohol og stoffer, hvilket midt i 80'erne fremprovokerede en række psykiske lidelser hos Pastorius. De sidste år i hans liv blev derfor et sørgeligt spild af talent med en række pinlige live-episoder. Han blev slået ned af en dørvogter i et forsøg på at komme ind i Midnight Bottle Club i Fort Lauderdale, hvilket sendte ham i en koma, som han aldrig vågnede op fra.

Bill Milkowski, en amerikansk journalist og forfatter, har skrevet bogen Jaco, the extraordinary and tragic life of Jaco Pastorius. der indgående beskriver Pastorius' opvækst og liv. Og dokumentarfilmen Jaco instrueret af Paul Marchand og Stephen Kijak, blev udgivet i 2014.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Milkowski, Bill (1995). Jaco: the extraordinary and tragic life of Jaco Pastorius (1. udg.). Backbeat Books. ISBN 0-87930-361-1. 
  • Milkowski, Bill (2005). Jaco: The Extraordinary and Tragic Life of Jaco Pastorius (2. udg.). Backbeat Books. ISBN 0-87930-361-1. 
  • Stanton, Scott (2003). The Tombstone Tourist: Musicians. Simon and Schuster. ISBN 0-7434-6330-7. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]