Jacob Wulfsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jacob Wulfsberg

Personlig information
Født 14. januar 1751 Rediger på Wikidata
Tønsberg Kommune, Norge Rediger på Wikidata
Død 16. august 1826 (75 år) Rediger på Wikidata
Drammen, Norge Rediger på Wikidata
Børn Niels Wulfsberg,
Gregers Winther Wulfsberg Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Jurist, politimester, byfoged Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Jacob Wulfsberg (14. januar 1751, Tønsberg-16. august 1826, Lille Stenset i Eiker) var en norsk filantrop og juridisk embedsmand, far til Niels Wulfsberg.

Wulfsberg var i sin ungdom købmand, tog 1777 juridisk eksamen og var derefter 179098 byfoged i sin fødeby, 1798—1803 byfoged på Strømsø og 1803—09 byfoged og politimester i Kristiania og forestod senere Eiker sorenskriveri til et år før sin død, skønt han gennem et længere tidsrum var blind.

Wulfsberg tog 1793 del i diskussionen om oprettelsen af et norsk universitet, som han vilde have henlagt til Tønsberg, viste ved århundredskiftet megen aktivitet i oprettelsen og vedligeholdelsen af Tønsberg seminarium og arbejdede i Kristiania meget for at få en forbedring af presseforholdene i stand.

Han var et skarpt hoved med særlige anlæg for det detektive politi og blev meget anvendt i kombinerede inkvisitionskommissioner. Hans forfatterskab uden for pressen indskrænkede sig til et par politiske indlæg om odelsretten (1788) og konstitutionsforslageneStortinget 1824.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]