Jahiliya

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jahiliyyah, al-Jahiliyah eller jahalia (arabisk: arabisk: جَاهِلِيَّة ǧāhiliyyah/jāhilīyah betyder "uvidenhed" eller "ignorance".

Begrebet betegner den førislamiske periode på den Arabiske Halvø, da uvidenhedens tilstand herskede blandt menneskene, eftersom Allahs sendebud, profeten Muhammed, endnu ikke havde åbenbaret den sande religion for områdets indbyggere.

Egentlig er mange muslimer af den opfattelse, at Allahs ord altid har eksisteret blandt menneskene, idet Det Gamle Testamentes tidligere profeter ligeledes formidlede denne sande Guds budskab.

Men eftersom personerne på denne tid, før Muhammads første åbenbaring i år 610 efter moderne tidsregning, misfortolket de tidligere profeters sandfærdige budskaber, så omtales denne periode derfor "Jahiliyya" med særlig vægtlægning på ignorancens kontekstuelle aspekt.


Etymologi

Jahiliyyah betyder som sagt ignorance, men det har rødder i “jahala” arabisk for “at være uvidende”


Brug af begrebet

Selve begrebet forekommer indirekte i koranen, gennem begreber som “idoltilbedelsens alder”, og i det kendte koranvers “renselsesverset” forekommer det faktisk direkte. Som et religiøst begreb bruges det selvfølgelig om den gamle uislamiske kultur blandt araberne, som forekom før Muhammads tid som profet (610)

Idag blev det faktisk også brugt blandt lærde, og militante islamister og teologer og andre islamiske figurer, som udtryk for vestens mangle moral og dekadence, set fra et islamisk synspunkt, hvilket indbefatter sekularismen, hvor araberne mente at styre med guddommelige love, som kom fra deres guder af statuer, men i virkeligheden var traditioner fra deres forfædre, adskillige århundreder år siden. Accept af alkohol, og gambling er idag udbredt i vesten, ligesom det var blandt de ignorante arabere, igen fra et islamisk

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Roald, Anne Sofie: Islam, Pax Forlag, Oslo, 2004.