Jaime, hertug af Segovia og Anjou

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jaime, hertug af Segovia og Anjou

Jaime Enrique de Borbón.jpg

Personlig information
Født Jaime Leopoldo Isabelino Enrique Alejandro Alberto Alfonso Víctor Acacio Pedro Pablo María de Borbón y Battenberg Rediger på Wikidata
23. juni 1908 Rediger på Wikidata
Segovia, Spanien Rediger på Wikidata
Dåbsdato 29. juni 1908 Rediger på Wikidata
Død 20. marts 1975 (66 år) Rediger på Wikidata
Sankt Gallen, Schweiz Rediger på Wikidata
Dødsårsag Fald Rediger på Wikidata
Gravsted Panteón de Infantes Rediger på Wikidata
Nationalitet Spanien Spansk
Far Alfons 13. af Spanien Rediger på Wikidata
Mor Victoria Eugenie af Battenberg Rediger på Wikidata
Søskende Gonzalo de Borbón y Battenberg,
Maria Cristina af Spanien,
Beatriz af Spanien,
Juan af Barcelona,
Alfons, prins af Bourbon Rediger på Wikidata
Ægtefæller Charlotte Tiedemann (fra 1949),
Emmanuelle de Dampierre (fra 1935) Rediger på Wikidata
Børn Alfonso Jaime, hertug af Anjou og Cádiz,
Gonzalo, hertug af Aquitaine Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Aristokrat Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af den Gyldne Vlies,
Storkors af Isabella den Katolskes Orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jaime, hertug af Segovia og Anjou RE, (Jaime Leopoldo Isabelino Enrique Alejandro Alberto Alfonso Víctor Acacio Pedro Pablo María de Borbón y Battenberg) (født 23. juni 1908 nær Segovia, Castilla y León, død 20. marts 1975 i Sankt Gallen, Schweiz) var titulær hertug af Segovia, senere også titulær hertug af Anjou. I 1908–1933 var han nummer to i arvefølgen til den spanske trone. I 1933–1975 havde han ikke arveret til den spanske trone. Fra 1941 fremførte han (en teoretisk) arveret til den franske trone.

Forældre[redigér | rediger kildetekst]

Jaime af Segovia var den næstældste søn af kong Alfons 13. af Spanien og den britisk fødte dronning Victoria Eugenie af Battenberg. Han var barnebarn af Alfons 12. af Spanien, Henrik Moritz af Battenberg og Beatrice af Storbritannien. Han var oldesøn (datterdattersøn) af Victoria af Storbritannien.

Ægteskaber[redigér | rediger kildetekst]

Jaime af Segovia giftede sig to gange. Første gang var med den fransk–italienske adelsprinsesse Emmanuelle de Dampierre (19132012), Parret fik to sønner, hvoraf den ældste blev gift med en datterdatter af den spanske diktator Francisco Franco.

Jaime og Emmanuelle blev skilte i 1947. To år senere giftede Jaime sig med den tyske sangerinde Charlotte Luise Auguste Tiedemann (19191979), Dette ægteskab var barnløst.

Afkald på den spanske arveret[redigér | rediger kildetekst]

Jaime havde en ældre bror, der hed Alfonso, og som var kronprins. Han mistede arveretten, da han giftede sig med en borgerligt født kvinde i 1933. Alfonso fik ingen ægtefødte børn, og han døde allerede i 1938.

Jaime skulle have efterfulgt Alfonso som tronfølger, men Jaime var døv, og han blev forbigået. I stedet indsatte eksil-kongen (Alfons 13. af Spanien) den yngste broder (Juan af Barcelona) som eksil-tronfølger i 1933.

Den spanske diktator Francisco Franco ville ikke acceptere den liberale Juan af Barcelona som tronfølger. I stedet forhandlede Franco med en række andre prinser, og det endte med, at Juan af Barcelonas ældste søn blev tronfølger i 1971 og konge i 1975. Den senere konge (prins Juan Carlos) var kommet til Spanien i 1948, da han var 10 år gammel, og han var blevet opdraget i Francos ånd.

Jaimes brorsøn Juan Carlos af Spanien var konge i 1975–2014 .

Fransk tronprætendent[redigér | rediger kildetekst]

Efter faderens død i 1941 gjorde Jaime forgæves krav på tidligere franske trone. For at understrege sit krav anlagde han den mere franske titel: Jacques Henri, hertug af Anjou.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.