Jakob Lorentzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jakob Lorentzen
Født 1968Rediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Beskæftigelse KomponistRediger på Wikidata
Instrumenter
OrgelRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jakob Christian Lorentzen (født 11. juni 1968) har siden 1997 beklædt stillingen som organist og kantor ved Holmens Kirke samt slotsorganist ved Christiansborg. Han er en efterspurgt solist, dirigent og kammermusiker med utallige årlige koncerter i ind- og udland.

Allerede som 14-årig i 1982 bestod Jakob Lorentzen den præliminære organistprøve fra Zahles Seminarium i København, som elev af Carl Riess, og blev herved Danmarks yngste eksaminerede organist. Han aflagde siden kirkemusikalsk diplomeksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som elev af Grethe Krogh, Hans Fagius, Dan-Olof Stenlund og Amalie Malling. Fra 1992 studerede han i Paris klaver hos Christine Paraschos, improvisation hos Pierre Cogen og orgel hos Susan Landale i solistklassen på musikkonservatoriet. Ved afgangseksamen dér i 1995 tilkendtes han af en enstemmig jury den højeste udmærkelse ”Prix de Virtuosité à l'Unanimité + Félicitations".

Jakob Lorentzen har studeret improvisation hos Anders Bondeman og korledelse hos Gary Graden.

I Holmens Kirke står han i spidsen for Holmens Kantori, Holmens Vokalensemble og Holmens Barokensemble. Jakob Lorentzen er en efterspurgt improvisator og han er tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium som underviser i orgelimprovisation.

Jakob Lorentzen er tilknyttet Det Kgl. Teater som gæste-korsyngemester. Ligeledes er han repetitør for vokalensemblet Ars Nova Copenhagen og Mogens Dahl Kammerkor.

Som komponist har Jakob Lorentzen skrevet en del værker som er udgivet på danske musikforlag. Jakob Lorentzen medvirker på en lang række cd’er med kor- og orgelmusik.

Jakob Lorentzen har modtaget HKH Dronning Ingrids Mindemedalje i 2001 og HKH Prins Henriks Mindemedalje i 2018 samt mange priser og legater, herunder skal fremhæves Børge Schrøders store musiklegat i 1997 og Frobeniusfondens Store Pris i 2018.

Han spiller ofte ved gudstjenester og kirkelige handlinger med kongehusets deltagelse. Eksempelvis spillede han ved dåben af kronprins Christian i Christiansborg Slotskirke, ved den kongelige tvillingedåb i Holmens Kirke samt ved castrum doloris og bisættelsen af HKH Prins Henrik.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]