James Franco

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
James Franco
Personlig information
Fulde navn James Edward Franco
Født James Edward Franco Rediger på Wikidata
19. april 1978 (46 år)
USAPalo Alto, Californien, USA.
Nationalitet USA Rediger på Wikidata
Bopæl Los Angeles Rediger på Wikidata
Religion Kristendom, jødedom Rediger på Wikidata
Søskende Dave Franco Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted University of California, Los Angeles, Brooklyn College, Yale University, Rhode Island School of Design, Columbia University School of the Arts, Instituto San Martín Curicó[1], Palo Alto High School, Warren Wilson College, Tisch School of the Arts Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, dramatiker, filminstruktør, manuskriptforfatter, filmproducent, skuespiller, forfatter, lærer, digter, filmklipper, tv-vært Rediger på Wikidata
Roller Harry Osborn i Spider-Man-filmene, Aron Ralston i 127 Hours
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste mandlige hovedrolle (25. januar 2011) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Indiana Film Journalists Association Award for Best Actor (2010)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Golden Globe Award for Best Actor – Miniseries or Television Film (2002)
Gyldne Musling Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

James Edward Franco (født 19. april 1978) er en amerikansk skuespiller, filminstruktør, manuskriptforfatter, filmproducer, forfatter og kunstner. Han har spillet med tv-serien Freaks and Geeks og har medvirket i adskillige ungdomsfilm. Han har vundet en Golden Globe for at spille titelrollen i tv-filmen James Dean, men er nok blevet kendt blandt publikum for sin rolle som Harry Osborn i Spider-Man-filmene. I 2006 medvirkede Franco i tre Hollywood film, Tristan & Isolde, Annapolis og Flyboys. I 2010 blev Franco nomineret til endnu en Golden Globe for sin præstation i filmen 127 Hours, hvor han spiller Aron Ralston, der var ude for en ulykke i Utah og sad fastklemt i en canyon i seks dage, inden han tog drastiske midler i brug for at overleve.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

James Franco blev født den 19. april 1978 i Palo Alto, Californien, USA. Hans forældre er Doug Franco og Betsy Levine Verne (en digter, forfatter og redaktør) og hans mormor, Mitzi Levine, kører Verne Art Gallery, en fremstående kunstudstilling i Cleveland i Ohio. Francos far er af portugisisk og svensk afstamning,[2] mens hans mor er jødisk,[3] en efterkommer af immigranter fra Rusland.

Han voksede op i Californien med sine to yngre brødre, Tom og David, og dimitterede fra Palo Alto High School i 1996, hvor han blev valgt af sin årgang, som drengen med det "bedste smil". Efterfølgende blev han optaget på University of California, Los Angeles med engelsk som hovedfag, og studerede drama og skuespil. Men mod sine forældres vilje, droppede han ud efter det første år og valgte at forfølge sim drøm om en professionel karriere som skuespiller og tog dramalektioner hos Robert Carnegie ved Playhouse West. Efter femten måneders træning, begyndte han, at gå til auditions i Los Angeles i Californien og fik sit første gennembrud i 1999, efter han blev castet i en hovedrolle i den kortlivede, men roste tv-serie Freaks and Geeks. Franco har siden beskrevet serien som "en af de sjoveste arbejdserfaringer, som han har haft" [4].

Skuespil[redigér | rediger kildetekst]

Francos første rolle i en storfilm var i den romantiske komedie Whatever It Takes fra 2000. Han blev senere castet som James Dean i instruktøren Mark Rydells biografiske TV-film af samme navn fra 2001. Rollen førte Franco til en meget kritisk anerkendelse, og han fik i 2002 en Golden Globe, ligesom han blev nomineret til en Emmy Award og en Screen Actors Guild Awards.

Efter at været blevet set i James Dean blev Franco faktisk overvejet til rollen som Peter Parker i filmversionen af Spider-Man, men blev i stedet castet i birollen som Harry Osborn, sønnen af den sindssyge superskurk Den Grønne Gnom. Skuespilleren Robert De Niro håndplukkede derefter Franco til at spille sin søn i dramafilmen Mark of a Murderer.

Både Spider-Man (2002) og Spider-Man 2 (2004) blev meget godt modtaget af anmeldere og publikum, og Franco blev automatisk mere kommerciel og har siden medvirket sammen med Neve Campbell i The Company (2003).

I 2006, medvirkede Franco sammen med Tyrese Gibson i Annapolis og spillede derefter den legendariske helt Tristan i Tristan & Isolde, en dramatisering af Tristan og Isolde historien, som også havde britiske skuespillerinde Sophia Myles med på rollelisten. Han trænede med luftakrobatikholdet "The Blue Angels" og modtog et flyvecertifikat i forberedelserne til sin rolle i Flyboys,[5] der blev udgivet i september, 2006; den samme måned optrådte Franco kort i The Wicker Man, en gyserfilm med Nicolas Cage (der instruerede ham i Sonny).

Francos er også kendt fra filmen Pineapple Express, en komedie med Seth Rogen, som er skrevet og produceret af Judd Apatow, der begge arbejdede sammen med Franco på Freaks and Geeks [4].

Kunst[redigér | rediger kildetekst]

Kunst og maleri er nogle af Francos særlige talenter, som han udviklede under sine år i gymnasiet, mens han gik på en privat malerskole. Franco har udtalt sig om at male var det "udløb" han behøvede i high school, og at han "har malet længere end han har spillet skuespil." [6]. Hans malerier, blev for første gang udstillet offentligt på Glü Gallery i Los Angeles, Californien fra 7. januar 2006 til 11. februar 2006. I Spider-Man 3 bliver Franco, som spiller Harry Osborn, vist malende et billede af en vase i sit palæ.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Under optagelser til What Ever It Takes, mødte Franco skuespillerinden Marla Sokoloff, som han var kæreste med i lang tid efterfølgende. Nu kommer han sammen med Ahna O’Reilly. Han har udtalt, han havde det svært med kærligheden i sine unge år, da han gik med bøjle.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

År Titel Rolle Notater
1999 Never Been Kissed Jason Way (Populær fyr)
Freaks and Geeks Daniel Desario Serie
2000 Whatever It Takes Chris Campbell
2001 James Dean James Dean TNT Cable Movie
2002 Sonny Sonny Phillips Begrænset udgave
City by the Sea Joey
Spider-Man Harry Osborn
Deuces Wild Tino
2003 The Company Josh
2004 Spider-Man 2 Harry Osborn
2005 The Ape Harry Walker Direkte til videofilm
The Great Raid Kaptajn Prince
Fool's Gold Brent Instruktør og skaber
2006 Tristan & Isolde Tristan
Annapolis Jake Huard
The Wicker Man Fyr i bare # 1
Flyboys Blaine Rawlings
The Holiday Ham selv Optrådte ukrediteret
The Dead Girl Derek
2007 Spider-Man 3 Harry Osborn / New Goblin
Knocked Up Ham selv
In the Valley of Elah Sergeant Dan Carnelli
Finishing the Game Dean Silo/"Rob Force"
An American Crime Dennis
Camille Silias
Good Time Max Max Verbinski
2008 Pineapple Express Saul
Nights in Rodanthe Mark Flanner
Milk Scott Smith
2010 127 Hours Aron Ralston
2011 Abernes Planet: Oprindelsen 'Will' Rodman

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "LatinoReview.com". Franco Talks Annapolis!. Hentet 9. maj 2006.
  3. ^ "the Jewish News Weekly of Northern California". Celebrity Jews. Hentet 9. maj 2006.
  4. ^ a b "United Press International". Franco to reunite with Freaks pals. Hentet 23. september 2006.
  5. ^ "ContactMusic". FRANCO TAKES OFF WITH STUNT SQUAD. Hentet 23. september 2006.
  6. ^ "Lindzi.com Your Connection to the Stars". James Franco. Arkiveret fra originalen 16. februar 2007. Hentet 1. februar 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]