J.M. Barrie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra James Matthew Barrie)
J.M. Barrie

Personlig information
Født James Matthew Barrie Rediger på Wikidata
9. maj 1860 Rediger på Wikidata
Kirriemuir, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 19. juni 1937 (77 år) Rediger på Wikidata
Marylebone, Storbritannien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Lungebetændelse Rediger på Wikidata
Gravsted Kirriemuir Rediger på Wikidata
Nationalitet Skotland Skotsk
Ægtefælle Mary Ansell Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Edinburgh,
Forfar Academy,
Dumfries Academy,
The Glasgow Academy Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, dramatiker, manuskriptforfatter, forfatter, børnebogsforfatter, romanforfatter, librettist Rediger på Wikidata
Fagområde Scenekunst Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver University of St Andrews Rediger på Wikidata
Kendte værker The Admirable Crichton, The Little Minister, Peter og Wendy, The Old Lady Shows Her Medal, The Little White Bird Rediger på Wikidata
Påvirket af Robert Louis Stevenson Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Fortjenstordenen Rediger på Wikidata
Signatur
Eksterne henvisninger
J.M. Barries hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sir James Matthew Barrie, 1st Baronet (født 9. maj 1860 i Kirremuir, Forfarshire, Skotland, død 19. juni 1937 i London) var en skotsk forfatter og journalist.

Historierne om Peter Pan[redigér | rediger kildetekst]

J.M. Barrie skrev en lang række romaner og teaterstykker, men er bedst kendt for at have opfundet eventyrskikkelsen Peter Pan, drengen der ikke ville blive voksen.

Barrie der gik tur med sin Sankt Bernhardt's hund i parken Kensington Gardens, mødte på sin vej to drenge, der morede ham, de var fanden i voldske og ikke lette at imponere, men han fangede deres opmærksomhed med historier om deres lillebror Peter i barnevognen og om hvad denne baby fortog sig i parken når de sov. Det blev begyndelsen på et venskab med hele familien.

I 1910 efter begge forældrene til Llewelyn Davies børnene var døde, overtog Barrie den økonomiske del af brødrenes opvækst og betalte for deres uddannelser og finansierede det hus de kom til at betragte som deres hjem efter forældrenes bortgang. Barrie indsatte drengenes tidligere barnepige, som en slags husholderske. Barrie boede aldrig sammen med børnene, men tog dem med på ekstravagante rejser i ferierne.

De fem forældreløse brødre George, John (kaldet Jack), Peter, Michael og Nico Llewelyn Davies. Det var Michael, inspirerede Barrie til eventyret om Peter Pan, og han så Kaptajn Klo som sit eget alter ego, hvorfor kaptajnen hedder James til fornavn lige som Barrie.

Barrie skrev i alt fem værker om Peter Pan:

Film om Peter Pan[redigér | rediger kildetekst]

I dag er Peter Pan bedst kendt på grund af film som Walt Disneys klassiske tegnefilm Peter Pan fra 1953, Steven Spielbergs spillefilm Hook fra 1991 med Robin Williams, Dustin Hoffman, Bob Hoskins og Julia Roberts i rollerne som henholdsvis Peter Pan, Kaptajn Klo, bådsmand Smisk og alfen Klokkeblomst, og senest den australske 2004-filmatisering Peter Pan af P. J. Hogan. I 2017 udkom dokumentarfilmen På Sporet af Peter Pan (original titel: In Search of Peter Pan) af Michael Caleb, der tog udgangspunkt i de sammenfald der kan spores i Barries liv og Peter Pans karakter.

Ingen af spillefilmene er tro mod deres litterære forlæg, idet de fremstiller Peter Pan som en ungdommelig helt. I Barries univers var Peter Pan en hjerteløs dreng.

Barrie opfandt i øvrigt i forbindelse med Peter Pan pigenavnet "Wendy", der var et ordspil på ordet "friend" (friend = friendy = wendy).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Den britiske forfatter og filminstruktør Andrew Birkin skrev i 1979 den meget grundige og gennemillustrerede biografi Sir J. M. Barrie and the lost boys, ISBN 0-09-467070-6. Biografien var baseret på hans eget manuskript til tv-trilogien The Lost Boys, som blev sendt på BBC i 1978. På dansk udkom i 1999 forfatteren Lise Lyng Falkenbergs konferens-afhandling Drengen der ikke ville blive stor – og som blev det. Historien om Sir J. M. Barries Peter Pan, ISBN 87-90733-27-4.

J.M. Barrie


Wikimedia Commons har medier relateret til: