Jan Kruis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jan Kruis

Jan Kruis 1.jpg

Personlig information
Født Johannes Andries Kruis Rediger på Wikidata
8. juni 1933 Rediger på Wikidata
Rotterdam Rediger på Wikidata
Død 19. januar 2017 (83 år) Rediger på Wikidata
Mantinge Rediger på Wikidata
Bopæl Rotterdam Rediger på Wikidata
Ægtefælle Els Kruis- van Zanden Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, tegner, skribent, illustrator, tegneserieskaber Rediger på Wikidata
Arbejdssted Rotterdam Rediger på Wikidata
Kendte værker Jan, Jans en de kinderen Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder i ordenen af Den Nederlandske Løve (29. april 1996),
Marten Toonderprijs (november 2009),
Stripschapprijs (1980) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jan Kruis' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Andries (Jan) Kruis, (Udtale: jɑn krœys; Rotterdam, 8. juni 1933Mantinge, Drenthe, 19. januar 2017) var en nederlandsk tegneserietegner. Han var især kendt for den ugentlige tegneserie Jan, Jans en de kinderen (engelsk: Jack, Jacky and the Juniors). I 2009 vandt han Marten Toonderprijs.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Tegneserien Jan, Jans en de kinderen blev den 12 december, 1970 for første gang trykt i magasinet Libelle, og derefter tegnede Kruis tegneserien ugentligt for næsten tredive år. Tegneserien indeholdt selvbiografiske elementer, og der henvises løbende til sin familie og Drenthe-provinsen, hvor han boede. Tegneserien afspejlede udviklingen i samfundet og gjorde på en munter vis opmærksom på de nye fænomener som Forsætligt ugifte mor. Tegneserierne udkom også i form af albummer. Kruis gik i 1999 på pension og flyttede sit arbejde over til en gruppe af kunstnere, der under navnet Studio Jan Kruis arbejder.

Bortset fra tegneserier fremstillede Kruis også bogillustrationer og olie malerier. Kruis blev den 29. april 1996 udnævnt som Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. I november 2009 fik han den første udgave af Marten Toonderprijs tildelt for hans komplette arbejde. I 2010 blev i det nederlandske tegneserie-museet afholdt udstillingen "teater Jan Kruis', dedikeret til sit arbejde.

I skolekalenderen med temaet Jan, Jans en de Kinderen 1986-1987, og i hans Libelle-tegneserie, lancerede han festen Sint Pannekoek; en fest, som hvert år den 29. november findes sted. I oktober 2016 var Kruis involveret i skabelsen af det Nationaal Comité Sint Pannekoek.

Personlige liv[redigér | redigér wikikode]

Kruis blev gift i 1958. Han fik to døtre. Hans datter, Andrea Kruis blev også tegneserietegner. Han døde i 2017 efter lang tids sygdom i en alder af 83 i hans hjemby Mantinge.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

NederlandskSpire
Denne biografi om en nederlænder er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Person