Jan Mabuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Jan Mabuse

Mabuse.jpg

Personlig information
Født 1478Rediger på Wikidata
MaubeugeRediger på Wikidata
Død 1. oktober 1532Rediger på Wikidata
AntwerpenRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Antwerpen Sankt Lukas Gilde[1]Rediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted Antwerpen (1503-1507), Mechelen (1523), Rom (1508-1509), Middelburg (1509-1517, 1524-1532), Utrecht (1517-1524)Rediger på Wikidata
Kendte værker The Adoration of the Kings[2], Danae[3], Madonna and Child Playing With the Veil[4]Rediger på Wikidata
Genre Nordisk renæssanceRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Sankt Lukas malende Madonna af Jan Mabuse (1520-25) træ, 109,5 x 82 cm, Kunsthistorisk Museum Wien.

Jan Mabuse, egentlig Jan (Jenyn) van Gossart (Gossaert), signerer selv Malbodius (omtrent 1478 i Maubeuge (Mabuse) i Hennegau1 oktober 1532 i Antwerpen) var en nederlandsk maler.

Mabuse blev i 1503 optaget i Sankt Lukasgildet i Antwerpen. Uddannet under indflydelsen af Gerard David og Quentin Massys rejste han 1508—14 i Italien i følge med Philip, Bastarden af Burgund, med hvem han muligvis senere også besøgte Danmark (1515). Efter at være hjemkommen arbejdede han i Antwerpen, Middelburg, Utrecht og på Philip af Burgund’s slotte. Til Mabuse’s tidligste værker i gammelnederlandsk stil hører Kongernes Tilbedelse i Howard Castle, triptychon-alteret med Madonna med engle, Katharina og Dorothea i Museum i Palermo, Madonna ved Brønden i Ambrosiana i Milano og de Miniaturer, som Mabuse har udført til den berømte bønnebog i Markusbiblioteket i Venedig: Breviarium Grimani. Mabuse’s arbejder efter opholdet i Italien bærer tydelige spor af påvirkning af italiensk renæssancekunst (særlig Lionardo). Hans hovedværk efter hjemkomsten fra Italien: Alterbilledet med korsnedtagelsen i kirken i Middelburg kendes kun gennem beskrivelser, da billedet brændte med kirken 1568, men "Prager Dombild" (der nu findes i Rudolphinum i Prag) med Den hellige Lukas malende Madonna afgiver et udmærket eksempel på Mabuse’s "italieniserende" kunst fra hans anden periode. Herhen hører endvidere Neptun og Amfitrite i Kaiser-Friedrich-Museum i Berlin, Adam og Eva i Hampton Court, Madonnabilleder i Louvre, Madrid og München; sidstnævnte sted også en "Danaë". Udmærkede portrætbilleder findes fra Mabuse’s hånd, således to mandlige portrætter i National Gallery i London; i Hampton Court: Billedet med Kristiern II’s tre børn, portrættet af kansler Caroudelet i Louvre og flere. Portrættet af Christian 2. på Kunstmuseum i København tilskrives Mabuse (eller Bernard van Orley).

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på norsk bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på tysk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  4. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.