Jan går til filmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jan går til filmen
Overblik
Dansk titel Jan går til filmen Rediger på Wikidata
Genre Familiefilm
Instrueret af Torben Anton Svendsen
John Hilbert
Manuskript af John Hilbert
Medvirkende Henrik Huld
Ib Lundtoft
Mimi Heinrich
Musik af Børge Friis
Fotografering Verner Jensen
Jørgen Skov
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 19. april 1954
Censur Alle Tilladt for alle
Længde 79 min.
Oprindelsesland Danmark Danmark
Links
på IMDb
på danskefilm.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jan går til filmen er en dansk film fra 1954 baseret på Jan-bøgerne, en serie drengebøger fra 1940'erne og frem skrevet af Knud Meister og Carlo Andersen. Filmens manuskript er af John Hilbert, der også instruerede den i samarbejde med Torben Anton Svendsen.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Jan og hans ven Erling medvirker i deres ferie som statister under optagelsen af en film for at tjene lidt penge. Undervejs sker der et indbrud i et værksted. Drengene overhører direktøren sige, at politiet ikke på tilkaldes, så de holde ører og øjne åbne. Om aftenen, hvor de diskuterer dagens hændelser, ved de ikke, at Jans søster, Lis, der er misundelig på drengenes feriejob, overhører deres snak. Drengene tager ud til filmselskabet om natten, hvor de opdager en person forsøge at bryde en dør op. Drengene springer frem under stort spektakel, som bliver begyndelsen på en forfølgelse af gerningsmændene. Lis er fulgt med og deltager også. Imidlertid søger mange af personerne fra optagelsesholdet at forhindre deres undersøgelser, heriblandt direktøren, inspektøren, produktionslederen og instruktøren. Børnene giver dog ikke op og ender med at opklare ulovlighederne samtidig med, at de får et godt indblik i, hvordan en filmindspilning finder sted.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Jan-bøgerne var meget populære i 1940'erne og 1950'erne, så derfor var det nærliggende at lave film på basis af serien. Skønt der var mange færdige historier at tage af, valgte John Hilbert at skrive en ny historie, der blot brugte figurerne fra serien.[1]

Hovedpersonen Jan spilles af Henrik Huld, der var søn af Palle Huld, som også spillede hans far i filmen. Det blev dog Henrik Hulds eneste film; i stedet gik han som voksen ind i vinbranchen.[2]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Filmen fik ret dårlige anmeldelser og gik kun kort tid i biograferne. Der blev ikke senere lavet Jan-film.[1] Filmen har aldrig været vist på tv. Den er maj 2021 udgivet på DVD.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Jan går til filmen (1954)". danskefilm.dk. Hentet 20. februar 2018.
  2. ^ "Henrik Huld". danskefilm.dk. Hentet 20. februar 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]