Jane Eyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jane Eyre (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Jane Eyre)
Jane Eyre
Jane Eyre title page.jpg
Forfatter Charlotte Brontë

Jane Eyre er en roman fra 1847 af den engelske forfatter Charlotte Brontë, først udgivet under pseudonymet Currer Bell.

Romanen skildrer en forældreløs kvindes opvækst og voksenliv. Jane får ansættelse som huslærer hos den bryske Edward Rochester, som hun forelsker sig i, men forlader da hun opdager at han har sin tidligere kone, som er gal, indespærret på sin herregård. Efter at ekshustruen brænder godset ned, blinder Edward og tager sit eget liv, vender Jane tilbage og gifter sig med ham.[1]

Et hovedtema i romanen er Janes forsøg på skabe en egen selvstændighed, uafhængig af ægteskab, religion og omgivelsens vurderinger. Romanen har et tydelig præg af gotisk roman i stilen efter Ann Radcliffe, men er også et første skridt i retning af realismen og Viktoriatidens litteratur.

Filmatisering[redigér | redigér wikikode]

Bogen er filmatiseret omkring 20 gange. Jane Eyre fra 1934 var den første udgave, som brugte lyd. I 1943-versionen af Orson Welles havde Elizabeth Taylor rollen som Janes veninde. I 1996-versionen af Franco Zeffirelli spillede Anna Paquin rollen som Jane Eyre som barn og Charlotte Gainsbourg den voksne Jane. I Cary Fukunagas film fra 2011 spilles hovedrollerne af Mia Wasikowska og Michael Fassbender.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Snorre Evensberget. Litterært leksikon. Stenersen, 2000. ISBN 82-7201-261-8
BogStub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.