Jay Baruchel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jay Baruchel
Baruchel til Toronto International Film Festival i 2009
Personlig information
Fulde navn Jonathan Adam Saunders Baruchel
Født 9. april 1982 (42 år)
Ottawa, Ontario, Canada
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1995–nu

Jonathan Adam Saunders "Jay" Baruchel (født 9. april 1982) er en canadisk skuespiller. Han har haft en succesfuld karriere i komediefilm, og har optrådt i kassesucceser som Knocked Up, Tropic Thunder, She's Out of My League og Sådan træner du din drage.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Baruchel blev født i Ottawa, Ontario, Canada, som søn af Robyne (født Ropell), en freelance skribent, og Serge Baruchel, en antikvitetsforhandler. Han voksede op og bor stadig i Notre-Dame-de-Grâce-kvarteret i Montreal, Quebec og har en lillesøster ved navn Taylor. Hans far var halv sefardisk jøde og af halvt fransk canadisk herkomst, og hans mor har irsk katolsk baggrund. Han har sagt at han er "muligvis agnostiker". Baruchel er fan af Montreal Canadiens. Han har en rød Maple Leaf tatovering på sin venstre brystmuskel, som kan ses i Fanboys og Knocked Up.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

En af hans første store roller var i den lokale tv-serie My Hometown fra 1996. Fra 1997-1998 var han medvært på Popular Mechanics for Kids med Elisha Cuthbert. Efter at have medvirket kort i Cameron Crowes Oscar-vindende Almost Famous fik Baruchel rollen som Steven Karp i Judd Apatow's anmelderroste endnu kortlivede tv-serie Undeclared, hvor han medvirkede sammen med Seth Rogen, Carla Gallo, Charlie Hunnam og Monica Keena. Han optrådte med James Van Der Beek i Roger Avarys Rules for Attraction. I 2004 spillede han den håbefulde bokser Danger Barch i Clint Eastwoods Million Dollar Baby, som modtog en Oscar for bedste film det følgende år. Baruchel var blandt dem, der blev takket af Eastwood i sin takketale.

Han medvirkede i Nemesis Game og Fetching Cody, før han optrådte overfor Don Johnson på WB's Just Legal i 2005 og havde en gæsteoptræden i CBS's Emmy Award-nominerede Numb3rs i 2006. Baruchel dukkede op i filmen Knocked Up (som genforenede ham med Judd Apatow, Jason Segel og Seth Rogen), I, Reed Fish og Just Buried og den Ben Stiller-instruerede Tropic Thunder sammen Jack Black, Nick Nolte, Steve Coogan og Robert Downey Jr. Han medvirkede med Seth Rogen i 2007 præ-præ-produktion traileren Jay og Seth vs Apocalypse, en film skabt af Rogen og Evan Goldberg som en strategi til at skaffe interesse og finansiering. I 2008 optrådte han i 'Nick og Norah's Infinite Playlist.

Jay Baruchel, 2008

I 2010 medvirkede han i filmen The Trotskij, She's Out of My League (med Alice Eve) og Sådan træner du din drage og vil blive set i en live-action Disney tilpasning af Troldmandens Lærling. Han er ved at udvikle et manuskript, 'The Goon, med Evan Goldberg, og vil spille Johnny Klutz, en karakter han selv har skabt, i en film af samme navn. Baruchel vil medvirke som hovedrollen i den kommende komedie/gyser/slasher film Gris. Baruchel dukkede for nylig op i Adidas Originals "Cantina" annoncekampagne.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

År Titel Rolle Noter
1999 Running Home Barn nr. 2
Who Gets The House? Jonathan
2000 Almost Famous Vic Munoz
2002 The Rules Of Attraction Harry
2003 Nemesis Game Jeremy Curran
2004 Million Dollar Baby Danger Barch
2005 Fetching Cody Art Frankel
2007 Knocked Up Jay
Jay and Seth vs. the Apocalypse Sig selv
I'm Reed Fish Reed Fish
Just Buried Oliver Whynacht
2008 Real Time Andy Hayes
Tropic Thunder Kevin Sandusky
Nick and Norah's Infinite Playlist Tal Hanson
2009 Fanboys Windows
Nat på museet 2 Joey Motorola
The Trotsky Leon
2010 Overscoring Kirk Kettner
Sådan træner du din drage Hikke Horrendous Haddock den Tredje stemme
Troldmandens Lærling Dave Stutler
Good Neighbours Victor
2011 Goon
2012 Cosmopolis Shiner
2014 Sådan træner du din drage 2 Hikke stemme
2019 The Kindness of Strangers

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]