Jean-Luc Nancy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Jean-Luc Nancy

Jean-Luc Nancy 20100328 Salon du livre de Paris 4.jpg

Personlig information
Født 26. juli 1940 Rediger på Wikidata
Bordeaux Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted université Toulouse-Jean-Jaurès,
Paris Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filosof Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver European Graduate School Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Albertus-Magnus-professorat (2006) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jean-Luc Nancy (født 26. juli 1940) er en fransk filosof. Nancy er inspireret af blandt andre Martin Heidegger, Jacques Derrida, Georges Bataille, Maurice Blanchot og Friedrich Nietzsche.

Nancys første bog vedrørende spørgsmålet om fællesskab, La communauté désœuvrée (oversat til engelsk som The Inoperative Community, 1986), er formodentlig hans bedst kendte værk. Denne tekst er en introduktion til nogle af de primære filosofiske temaer, som Nancy fortsatte med at arbejde med. Nancy sporer begrebet om fællesskab og dets udbredelse til begreber som erfaring, tale og individet, og hævder, at det har domineret moderne tænkning. Ved at afvise populære forestillinger om fællesskab omdefinerer Nancy begrebet ved at spørge: Hvad kan det være, hvis det hverken reduceres til en samling af adskilte individer og heller ikke til en hypostaseret kollektiv substans, fx fascisme. Han skriver, at vores forsøg på at udforme samfund efter definitioner planlagt i forvejen leder os hyppigt til social vold og politisk terror. Nancy stiller derfor det sociale og politiske spørgsmål om, hvordan det er muligt at begive sig videre med udviklingen af samfundet med denne vished i sinde. Titlen La communauté désœuvrée henviser til fællesskab, der ikke er resultatet af en produktion, være den social, økonomisk eller endda politisk (fx nationalistisk); fællesskab i denne forstand er ikke et kunstværk:

"Fællesskabet der bliver en enkel ting (krop, sind, fædreland, Leder ...) [...] mister nødvendigvis i'et som muliggør i-fællesskab-væren. Eller, det mister det med eller sammen, som definerer det. Det giver dets samværen til en samhørigheds væren. Sandheden ved fællesskab ligger derimod i en sådan værens tilbagetrækning." (oversat fra forordet).

La communauté inavouable (oversat til engelsk som The Unavowable Community, 1988), er en kort tekst af Maurice Blanchot, som var et svar på Nancys arbejde med begrebet om fællesskab (og såvel inspireret af Georges Bataille, vis arbejde med begrebet om suverænitet diskuteres i La communauté désœuvrée). Samtalen mellem Nancy og Blanchot fortsat indtil Blanchots død.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]