Jeanne Calment

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jeanne Calment
Jeanne Calment som 40-årig i 1915
Personlig information
Født Jeanne Louise Calment Rediger på Wikidata
21. februar 1875 Rediger på Wikidata
Arles, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 4. august 1997 (122 år) Rediger på Wikidata
Arles, Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsårsag Alderssvækkelse Rediger på Wikidata
Gravsted cimetière de Trinquetaille Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Fransk
Bopæl Arles Rediger på Wikidata
Far Nicolas Calment Rediger på Wikidata
Mor Marguerite Gilles Rediger på Wikidata
Ægtefælle Fernand Nicolas Calment Rediger på Wikidata
Barn Yvonne Marie Nicolle Calment Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Husmor Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jeanne Calment (født 21. februar 1875, død 4. august 1997) var en fransk kvinde, der med sine 122 år og 164 dage, fik rekorden som personen med den længste levetid i historien (i alt 44.724 dage). Hun boede i Arles, Frankrig, hele sit liv. Hun blev gift med sin halvfætter Fernand Calment i 1896 og fik med ham datteren Yvonne, som døde i 1934. Det eneste barnebarn hun fik var en læge som døde i en ulykke på motorvejen i 1963 samme år som hendes svigersøn døde.

Jeanne Calment blev kendt i den lokale presse da hun stadig var 100 år, men det var først som 113 årig at hun virkelig blev kendt internationalt hvor hun dog var blind. Hun havde også mødt van Gogh i sin barndom, og fortalte velvilligt i sine ældre dage til nysgerrige folk.

Da man skulle undersøge om Jeanne Calment virkelig var så gammel som man troede gik man gennem både kirkebøger, folketællinger og gamle aviser fra hendes hjemby Arles. Under arbejdet med at verificere hendes alder fandt man ud af at hun levede så længe på grund af gode gener. De fleste forfædre gennem det sidste 200 år havde levet længere end gennemsnitsalderen dengang. Faren, Nicolas Calment, blev 93 år, mens moren, Marguerite Gilles, blev 86. Broren, François Calment, blev 97 og morfaren var 92 da han døde i slutningen af 1890'erne.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FrankrigSpire
Denne biografi om en franskmand er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi