Jens Gundahl Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgningCopyright-problem.svgDenne side eller dele heraf lader til at være uretmæssigt kopieret fra "Mindeblade om Danmark-ekspeditionen 1906-08 (Det Grønlandske Selskabs Skrifter XXV. Publikationer om Østgrønland nr. 10, Kbh., 1983)." (1983) af Fritz W. Bistrup, død 31. august 2005.
Alt indhold der indsættes på Wikipedia skal være i overensstemmelse med Wikipedias politik om ophavsret, og må som sådan kun kopieres fra kilder med en fri licens, og kun med tilstrækkelig kildeangivelse (hvis du har tilladelse til at bruge materialet, så send tilladelsen til info-da@wikimedia.org). Hvis ikke licensforholdene for denne side bliver afklaret inden for kort tid vil siden blive slettet for at beskytte Wikipedia mod eventuel retsforfølgelse.
Se evt. denne sides diskussionsside.
Stop hand nuvola.svgEn bruger mener at denne artikel bør overvejes slettet
- af grunde der ikke dækkes ind af {{Notabilitet}}, {{Reklame}}, {{Snævert emne}}, {{Tætpå}} eller {{Uencyklopædisk}} (overvej evt. om en af disse skabeloner er mere dækkende). Klik her for at se sletningsforslaget. (Ved anvendelse af denne skabelon skal Wikipedia:Sletningsforslag opdateres)
Icon apps query.svgRelevans?
Det står ikke klart, hvorfor denne artikel er relevant i Wikipedia. Dette spørgsmål bør diskuteres.
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Jens Gundahl Knudsen
Født 24. januar 1876Rediger på Wikidata
Død 28. april 1948 (72 år)Rediger på Wikidata
Deltog i Danmark-ekspeditionenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Gundahl Knudsen (født 24. januar 1876 i Tversted i Uggerby Sogn i Vendsyssel, død 28. april 1948 i Risskov[1]) var en dansk bygningssnedker, entreprenør og deltager i Danmark-ekspeditionen 1906-1908.[2]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Han var søn af lærer ved Tversted skole, Carl Christian Rudolf Knudsen og Andrea Marie Sindahl. Han var første gang blevet gift med Sofie Louise Magdalene Welblund Jensen, med hvem han havde flere børn. Hun døde imidlertid før 1906, og i hvert fald at par af børnene - født i 1899 og 1900 - kom i pleje hos hans far i Tversted.

Jens Gundahl Knudsen var uddannet som bygningssnedker og boede i København, hvor han bestyrede "Grosserer P. Grønnings Skæreri og Brændsels­forretning", da Danmark-Ekspeditionen blev forberedt. Da der som led i forberedelsen af ekspeditionen blev efterlyst håndværkere til deltagelse, henvendte han sig til Mylius-Erichsen og blev antaget som "Tømmermand". Han fortalte selv 40 år senere til Aarhus Stiftstidende, at Mylius-Erichsen havde fortalt om planerne "så man blev helt fortryllet".

Deltagelse i ekspeditionen[redigér | redigér wikikode]

Hans håndværksmæssige virksomhed ombord i skibet under ekspeditionen var af stor betydning. Efter at det var forankret på sin blivende plads, udførte han en solid overbygning af hele dækket fra messen og hen til fokkemasten. Den var udført af bjælker og brædder og var et helt hus, som værnede om messedørene og laboratoriet, og som i almindelighed udgjorde et vigtigt læ imod vinterens storme og snefog. Det var et arbejde, som med bistand af søfolkene tog flere uger.

Han byggede også huset i land - kaldet "villaen" - et hus, som senere blev omdøbt "Danmarks Minde". Endvidere forestod han opførelsen af en meteorologisk station. Han fungerede som ekspeditionens slædebygger og lavede meder, opstanere og tværtræer af ask og fyr efter grønlandsk mønster. Efterhånden som han blev færdig med træarbejdet, blev slæderne surret pa grønlandsk vis af de grønlandske ekspeditionsdeltagere.

Han deltog i flere slæderejser under ekspeditionen, både med hunde­spand og med trækslæder, herunder en trækslæde-rejse på 45 dage sammen med Peter Freuchen og Hakon Jarner.

Efter Danmarks-Ekspeditionen[redigér | redigér wikikode]

Efter deltagelsen i Danmark-ekspeditionen giftede han sig den 5. juni 1910 med Helga Mortensen, født i Arhus den 26. september 1885 og død 28. marts 1966. Med hende fik han tre børn, en søn og to døtre.

Efter hjemkomsten ønskede han at vende tilbage til Grønland og det lykkedes ham at få ansættelse som forvalter ved "Grønlands Minedrifts Aktieselskab", det selskab som købte skibet "Danmark", og som drev to minevirksomheder. Han sejlede til Grønland med "Danmark" i 1910 og var indtil maj 1912 ansat ved kobberminerne ved Ivnatsiaq syd for Ivigtut.

Foruden at være forvalter over proviant, materialer, redskaber, husinventar med mere havde han under sig den lokale butik, ligesom han førte det daglige tilsyn med bygning af barakker, funktionærboliger, anlæg af veje, losning og lastning samt forskelligt andet arbejde på stedet. Han fik ved sin hjemrejse særdeles fine anbefalinger.

Efter sin hjemkomst bosatte han sig i Vejlby-Risskov og nedsatte sig som entreprenør. Han beskæftigede sig i mange år med vej- og kloakarbejder navnlig inden for Aarhus og Vejlby-Risskov Kommuner, indtil han trak sig tilbage på grund af alder.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Ingvard Olsen: "Danmarks-Ekspeditionen 1906-08" (i: Handels- og Søfartsmuseets årbog; s. 60-84)