Jens Pedersen Kofoed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jens Pedersen Kofoed
Jens Pedersen Kofoed.jpg
Jens Pedersen Kofoed, maleri i Frederiksborg Slot.
Personlig information
Født 1628 Rediger på Wikidata
Død 1691 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Militærperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Pedersen Kofoed var en af Bornholms befriere ved Svenskerkrigene i 1600-tallet.

Frederik 3., der i 1660 blev Danmarks første enevoldskonge, kæmpede med Sverige om Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm. Han havde mistet Skåne, Halland og Blekinge, og svensken stod i hele Danmark uden for København. I 1658 blev den svenske kommandant Johan Printzensköld dræbt i Rønne den 8. december af Villum Clausen med støtte af Jens Kofoed. Men på grund af opstandsgruppen, hvorfra Poul Ancher, Peder Olsen, Villum Clausen og Jens P. Kofoed er de mest kendte, kom Bornholm atter på danske hænder d. 9. december 1658, hvor de med list overtog Hammershus.

Der er rejst flere mindesten: en på torvet i Hasle hvor ti frihedskæmpe mindes. Jens Kofoed er mindet ved en mindesten i Sandvig med inskriptionen "Bornholms Befrier".

Jens Kofoed har som de tre andre fået opkaldt en bornholmsfærge efter sig. Færgen M/F Jens Kofoed blev, ikke at forveksle med "Bornholmsfærgen af 1962" der havde et skib af samme navn, i 2005 solgt til Eckerölinien. Skibet hedder i dag M/F Eckerö. Søsterskibet M/F Povl Anker sejler stadig for Færgen. Begge færger blev bygget på Aalborg Værft henholdsvis i 1978 og 1979.

Også Jens Kofods Gade ved Kastellet i København er opkaldt efter Jens Kofod. Gaden er en af fire bornholmsrelaterede gader på trekanten mellem Store Kongensgade, Esplanaden og Grønningen.

Stavemåden af efternavnet er varieret: det ses uden e, et eller to e'er. Den mest almindelige stavemåde er Kofoed, hvilket er grundlag for artiklens navngivning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bornholms flagStub
Denne artikel relateret til Bornholm er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bornholm