Jens Vejmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
"Jens Vejmand"
Hvem sidder der bag skærmen.png
Sang
Ambitus DuodecimRediger på Wikidata
Tekstforfatter Jeppe AakjærRediger på Wikidata
Komponist Carl NielsenRediger på Wikidata

Jens Vejmand eller Hvem sidder der bag skærmen? er en dansk sang af Jeppe Aakjær i 1905, med melodi af Carl Nielsen i 1907 og uropført af Vilhelm Herold. Det indgår i digtsamlingen Rugens Sange og andre Digte fra 1906.

Inspirationen til digtet[redigér | redigér wikikode]

Jeppe Aakjær var på en tur sammen med Politikens redaktør, Ove Rode, og kom i snak med vejmand Thomas Petersen. Denne fortalte om sin forgænger i Ringkøbing Amt, Jens Nielsen, der lå begravet under et trækors på Tjørring Kirkegård lige over for, hvor samtalen fandt sted. Aakjær gav Thomas Petersen 25 øre som tak for hans beretning.[1]

Det var Ove Rode, som opfordrede Aakjær til at skrive et digt på baggrund af beretningen, og det blev trykt i Politiken den 22. juni 1905.

Digtet blev landskendt, da Aakjærs gode ven, Carl Nielsen, satte melodi til det i 1907 og Herold sang det.

Jens Vejmand[redigér | redigér wikikode]

Jens Vejmands arbejdsplads på Glud Museum.
Foto: Børge Askholm, 1958

Citat fra Jeppe Åkjærs erindringer: "Gammel Iver er prototypen på Jens Vejmand".

Jeppe har måske nok fået ideen til sangen ved at høre om Jens Nielsen fra Herning, men hans barndoms bekendte Gammel Iver spillede en afgørende rolle for sangen. Han havde været vejmand ved anlæggelsen af Hovedvej A 16 mellem Viborg og Holstebro og holdt sig i alderdommen fri af fattiggården ved at lappe veje for omegnens gårdejere. Historien, om at Jens Nielsen er den rigtige Jens Vejmand, er ikke korrekt ifølge Jeppe Åkjær.

Jens Vejmands navn var Jens Nielsen (17. november 1832 – 3. februar 1901).[2] Han var søn af husmand Niels Hansen fra Herning og hans hustru (Ane Ka)Trine Andreasdatter og blev i 1854 gift med Johanne Pedersdatter. De fik ti børn, de seks overlevede barndommen. I 1868 flyttede de til Tjørring, og i 1873 blev Jens Nielsen ansat som vejmand i Ringkøbing Amt. Det var en stilling til fast løn som en tjenestekarls. Efter 25 års arbejde fik Nielsen et gratiale på 25 kr. svarende til en månedsløn.[1]

Jens Nielsen døde 68 år gammel i februar 1901. Aakjærs ord i digtet om den "kolde decembernat" passer ikke helt. Der var på den tid heller ingen købstad på Herning-egnen, så "Staden" må henvise til Skive.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Mogensen, Jørgen. Mennesket bag myten - Jens Vejmand. EMU. Hentet 5. december 2010. 
  2. ^ Gravsted.dk. Jens Vejmand. Hentet 5. december 2010. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: