Jernved (Slesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over Jernved fra 1652
Jernved (Danske Skov) i den sydlige del af middelalderens Danmark
Herregården Nør

Jernved er et landskab mellem Egernførde og Kielerfjorden. I syd afgrænses halvøen af Kielerkanalen. Dets tyske navn, Dänischer Wohld, hentyder til dens position som grænseområde ved Sønderjyllands eller Slesvigs sydgrænse mod det tyske len Holsten. På dansk fandtes også navnene Danskerskoven eller Danskeskov (Sylva Danica). Området var endnu i middelalderen dækket af skov og moser. Deraf stammer navnet Jernved, der betyder hård skov. Járnviðr (Jernskoven) forekommer allerede i Völuspá som betegnelse for en mytologisk skov og er vel overhovedet udtrykket for en utilgængelig skov ligesom jernkyst betegner en kyst, som er utilgængelig. Halvøen blev blandt andet nævnt i Kong Valdemars Jordebog fra 1231 som Jarnwith. Navnet findes endnu i Jernved danske Skole i Dänischenhagen nord for Kiel.

I middelalderen var området dansk krongods med enkelte jyske bosættelser [1]. Ellers var halvøen næsten ubeboet. I 1260 blev halvøen pantsat til de holstenske grever [2] og landområdet blev i større udstrækning koloniseret af sydfra kommende saksere. De ryddede skovene og opdyrkede jorden. I 1662 var 50 % af hele skovområdet ryddet. I dag er kun 6 % af halvøen dækket af skov.

Områdets hovedby er Gettorp. Før 1864 hørte halvøen til det danske Hertugdømmet Slesvig. Frem til 1853 dannede halvøen et godsdistrikt udenfor herreder (Jernved Godsdistrikt), efter 1853 kom halvøen til det nyskabte Egernførde Herred. I dag hører den største del af halvøen til Rendsborg-Egernførde kreds. Pris, Frederiksort og Holtenå derimod blev i 1922 indlemmet i storbyen Kiel. Schilksee fulgte i 1959. Store dele af halvøen er præget af godser og herregårde. Ved kysten findes småskove og badestrande med klinter med højder op til 30 meter.

På halvøen Jernved ligger følgende sogne:

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Werner Scharnweber: Dänischer Wohld, Bremen 1997.
  2. ^ Hans Wilhelm Haefs: Ortsnamen und Ortsgeschichten in Schleswig-Holstein, 2004.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°25′11″N 10°03′29″Ø / 54.4198°N 10.058°Ø / 54.4198; 10.058