Jerzy Stuhr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jerzy Stuhr

Jerzy Oskar Stuhr (født 18. april 1947 i Kraków[1]) er en af de mest populære samt alsidige polske skuespillere.[1][2] Han arbejder også som manuskriptforfatter, filminstruktør og dramaprofessor. Han er ansat som rektor ved Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts i Kraków.

Privatliv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Efter at have taget en grad i polsk litteratur ved Jagiellonian Universitetet (Jagielloński Uniwersytet) i 1970[2], brugte Stuhr de næste to år på at studere skuespil ved Ludwik Solski Academy for the Dramatic Arts i Kraków (Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna im. Ludwika Solskiego ofte forkortet til PWST)[2], hvor han blev professor.

Siden 1970 har Stuhr optrådt på polsk teater og i filmproduktioner. Han havde sin debut i rollen som Beelzebub i Adam Mickiewicz's Dziady, instrueret af Konrad Swinarski.[1]

Efter at have mødt Krzysztof Kieślowski midt i 1970'erne, arbejdede han sammen med ham indtil Kieślowskis død i 1996. For det internationale publikum er Stuhr nok mest kendt for sin mindre rolle som frisøren Jurek med det skarpe vid i Kieślowskis Trzy kolory: Bialy (dansk: Tre farver: Hvid), hvori han spillede sammen med Julie Delpy, Janusz Gajos, og Zbigniew Zamachowski. I Polen er han sikkert mest kendt for rollen som Max i Juliusz Machulski's 1985 dystopiske kultkomedie Sexmissionen, og – blandt det yngste publikum – for at have lagt stemme til det talende æsel i den polske version af Shrek-trilogien. Andre anerkendte film inkluderer Kieślowskis "Arret" (Blizna, 1976), "Camera Buff" (Amator, 1979) og den tiende del af Decalogue serien (1988), Machulskis Kingsize (1987), Kiler (1997) og Kiler 2 (1999), og Zanussis Life for Life (1988).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c "Jerzy Stuhr profile". Culture.pl. Hentet 2007-05-23.  (engelsk)
  2. ^ a b c "Jerzy Stuhr - Biografia". Onet.pl. Hentet 2007-05-23.  (polsk)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]