Jessheim

Koordinater: 60°08′24″N 11°10′31″Ø / 60.14°N 11.1753°Ø / 60.14; 11.1753
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Herredshuset blev byget færdigt i 1901 og var lokalet til Ullensaker kommuneadministration frem til 1967.

Jessheim er et byområde og administrationscenter i Ullensaker kommune i Viken i Norge. Byområdet havde 14.632 indbyggere per 1. januar 2009, og ligger omtrent ni kilometer sydøst for Oslo lufthavn, Gardermoen. Rådhuset til Ullensaker kommune og Ullensaker Kulturhus ligger i Jessheim.

Stedet er et center for handel og regionale servicefunktioner på Øvre Romerike med en stor koncentration af butikker i Jessheim Storsenter ved Jessheim Station. Af industri kan nævnes cementvarefabrikken som udnytter sand- og grusforkomsterne i distriktet og en trevarefabrik.

Stedet er også et skolecentrum med Jessheim videregående skole og Romerike Folkehøgskole. I Jessheim ligger også lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad og lokalredaktionen til Romerikes Blad. Vest for byområdet ligger den gamle kongegrav Raknehaugen.

Navnet[redigér | rediger kildetekst]

Navnet «Jessheim» kommer af det norrøne «Jaseimr» eller «Jesseimr», hvor det første led har uvis betydning, mens sidste led betyder «heim». Det er også muligt at første del, «jess» kan betyde jarl eller jarls. Udtalen er egentlig jessomm og navnet blev skrevet Jessum. I 1900 blev skrivemåden ændret til «Jesseim», senere til «Jessheim». Navnet blev oprindelig brugt om Hovin sogn.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Teater og biograf[redigér | rediger kildetekst]

Jessheim har en biograf og teater i Ullensaker Kulturhus som ligger i Jessheim centrum. Der vises filmer, teater, dans og andre kulturbegivenheder hver uge.

Sang og musik[redigér | rediger kildetekst]

Begivenheder[redigér | rediger kildetekst]

Jessheimdagene arrangeres hvert år i Jessheim centrum, som regel i August. Jessheimdagene er en festival som er en blanding af handels-messer og koncerter.

«Tjernfestivalen» arrangeres hver sommer ved Nordbytjernet, som regel i juni. Tjernfestivalen er en fælles dugnadsfest arrangeret af hold og foreninger i Ullensaker. Fokusset er på aktiviteter for børn i alle aldre, madservering, konkurrencer, familiepiknik, udstillinger og enkel underholdning.

Kendte personer fra Jessheim[redigér | rediger kildetekst]

Personene er ordnet kronologisk efter fødselsår.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

60°08′24″N 11°10′31″Ø / 60.14°N 11.1753°Ø / 60.14; 11.1753