Jesu historicitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jesu historicitet har der været forsket i lige siden Oplysningstiden og diskuteres stadig heftigt på baggrund af vurderinger af kildemateriale og diverse teorier om hvem Jesus var. For mange kristne må den historiske forståelse af Jesus opfattes som aksiomatisk, idet kristendommen bygger på troen på Jesus som Guds søn. I praksis ved man dog meget lidt uafhængigt af de kristne kilder om Jesus, idet der ikke findes samtidige kilder, der dokumenterer hans eksistens.

Historisk forskning[redigér | redigér wikikode]

Som i al historisk forskning drejer det sig om sandsynlighed, større eller mindre. I arbejdet med historiske kilder afgøres den historiske sandsynlighed af de kriterier og den metode, man som forsker anvender på kilderne. De kriterier, forskerne har anvendt, kan opdeles i to grupper, alt efter deres funktioner. Den første gruppe af kriterier tager udgangspunkt i den antagelse, at de ældste kilder giver de mest tilgængelige oplysninger om den historiske Jesus. Denne gruppe kriterier har således til funktion at bestemme en overleverings alder. Den anden gruppe kriterier skal anvendes til at sandsynliggøre, hvad der i de enkelte ældste overleveringer kan siges at omhandle den historiske Jesus.

Historikeren E. P. Sanders skrev i 1985 bogen "Jesus and Judaism" som ændrede forskningen af den historiske Jesus. Senere fulgte J. D. Crossan og G. Theissen. Herhjemme har Bent Kim Jepsen skrevet "Jesus ville henrettes" (2005) og "Nyt forsvar for kristendom" (2007). Alle arbejder ud fra angivne historiske kriterier og metoder.

Den historiske kerne[redigér | redigér wikikode]

Vi ved altså ud over evangeliernes eget vidnesbyrd meget lidt om den historiske Jesus. Det kan dog fastslås med sikkerhed, at der omkring år 50 e.Kr. fandtes en jødisk gruppe, der var samlet om en person, som de kaldte Jesus. Ud fra den betydning og forståelse de havde af Jesus og hans død, er det alment accepteret at denne Jesus med al historisk sandsynlighed må have levet og med ligeså stor sikkerhed må været henrettet ved korsfæstelse. Derudover beror, hvad vi ellers ved om Jesus, på den pålidelighed man tilskriver evangelierne. Disse er i manges opfattelse skrevet en menneskealder efter begivenhederne, og opfattelsen af deres pålidelighed går fra høj historisk værdi til religiøse skrifter uden nogen som helst forankring i den historiske Jesus. Ud over evangelierne har vi en række historiske kilder, der nævner Jesus, men da det ikke kan vides med sikkerhed hvorfra disse antikke forfattere har deres viden fra er heller ikke disse kilder fuldstændig pålidelige.

Teorien om flere Jesus'er[redigér | redigér wikikode]

På grund af Paulus' yderst sparsomme referencer til Jesu liv har man således spekuleret i, om det er førnævnte gruppes Jesus, som Paulus henviser til i stiftelsen af kristendommen, eller om det har været en anden person ved navn Jesus. Der har også på daværende tidspunkt været en del prædikanter, der påstod, at de var profeter, og eftersom navnet Jesus var almindeligt dengang, kan der have eksisteret flere personer ved navn Jesus, der samlede grupper af mennesker omkring sig.

Benægtelse af Jesu eksistens[redigér | redigér wikikode]

På baggrund af visse usammenhængende oplysninger i det Nye Testamente har enkelte prøvet helt at benægte Jesu eksistens som andet end et opdigtet sammensurium. Imidlertid anser langt de fleste historikere det for usandsynligt, at der ikke skulle have levet en rigtig person (eller flere), der har skullet været ophavsmand til mange af udtalelserne og centrum for – i det mindste en del af – de beskrevne begivenheder.

Se også[redigér | redigér wikikode]