Jhelum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jhelum i Pakistan
Indusflodens bifloder

Jhelum (hindi: झेलम, kashmiri: Vyeth, punjabi: ਜੇਹਲਮ, urdu: دریاۓ جہلم) er en flod i Pakistan og Indien. Floden er den største og vestligste blandt de fem floder der har givet navn til Punjab. Den er ca. 774 km lang og løber gennem Jhelum-distriktet i Pakistan. Jhelum er en biflod til Chenab. I Rigvedaen er floden kendt som Vitastā og grækerne fra antikken kaldte den Hydaspes.

Jhelum dannes fra en kilde på Verinag, der ligger helt nederst i Pir Panjal-bjergkæden som strækker sig i den sydøstlige del af Kashmir, og er en del af Himalaya. Floden løber gennem Kashmirdalen, forbi Srinagar og Wular-søen før den går over til Pakistan fra det indisk-kontrollerede Kashmir gennem en dyb og smal bjergkløft. Kishenganga Neelum-floden, som er den største biflod til Jhelum, løber sammen med Jhelum ved Muzaffarabad. Det samme gør den næststørste biflod, Kunhar. Jhelum går ind i Punjab fra Jhelum-distriktet. Videre løber floden gennem det flade, pakistanske Punjab, og deler regionen i to. Floden munder ud i Chenab ved Trimmu, som ligger i Jhang-distriktet. Chenab løber sammen med Sutlej og danner Panjnad-floden, som til slut løber sammen med Indus ved Mithankot.

En række konstruktioner er blevet bygget i løbet af de sidste 100 år, blandt andet for at kontrollere vandmængden og strømmen i floden. Dette sker gennem det såkaldte Indus Basin-prosjektet, som er et samarbejdsprojekt mellem Indien og Pakistan. Mangla-dæmningen blev færdiggjort i 1967, og er blandt verdens største dæmninger. Dertil er der blevet bygget en del dæmninger i floden, blandt andet for at gøre den dybere og for at skille ferskvand fra saltvand. Rasul-dæmningen og Trimmu-dæmningen, bygget henholdsvis i 1967 og 1939, er to eksempler på sådanne dæmninger. Gennem Rasul-dæmningen strømmer der 24.000 m³ vand per sekund. Trimmu-dæmningen har en strøm på 18.000 m³ per sekund. Sidstnævnte dæmning får også vand fra Chenab.

Ud over Indus Basin-projektet, er der også blevet bygget nogle uafhængige kanaler fra og/eller til Jhelum. Øvre Jhelumkanal går fra Mangla til Chenab-floden. Rasul-Qadirabadkanalen går fra Rasul-dæmningen til Chenab. Chashma-Jhelumkanalen går fra Chashma-dæmningen i Indus til Jhelum-floden nedenfor Rasul-dæmningen. Floden udnyttes først og fremmest til kunstvanding og kraftproduktion.

Pakistans geografiSpire
Denne artikel om Pakistans geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 31°12′N 72°08′Ø / 31.200°N 72.133°Ø / 31.200; 72.133