Jim Thorpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jim Thorpe

Jim Thorpe 1910s2.jpg

Personlig information
Født 28. maj 1888 Rediger på Wikidata
Pottawatomie County, Oklahoma, USA Rediger på Wikidata
Død 28. marts 1953 (64 år) Rediger på Wikidata
Lomita, Californien, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteanfald Rediger på Wikidata
Gravsted Jim Thorpe Rediger på Wikidata
Bopæl Jim Thorpe House Rediger på Wikidata
Højde 185 cm Rediger på Wikidata
Vægt 92 kg Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmskuespiller, baseballspiller, atletikudøver, amerikansk fodbold-spiller, skuespiller, basketballspiller Rediger på Wikidata
Deltog i Olympiske mellemlege 1906,
Sommer-OL 1912 Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Oklahoma Hall of Fame (1950),
Pro Football Hall of Fame Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jim Thorpes hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Jim Thorpe
Jim Thorpe

Jacobus Franciscus "Jim" Thorpe, (Fox: Wa-Tho-Huk) (28. maj 1887 i Prague, Oklahoma, USA28. marts 1953 i Lomita, Californien, USA), indfødt amerikaner fra Sac og Fox stammen, anses for en af de mest alsidige sportsmænd i moderne sport.

Atletik var sportsdisciplinen han brugte mindst tid på, men det var her han blev internationalt kendt. Amerikansk fodbold havde hans største interesse.

Han vandt to olympiske guldmedaljer i atletik, én i tikamp og én i femkamp (som var på det olympiske program på dette tidspunkt) ved de olympiske lege i Stockholm i 1912, hvor han satte verdensrekord i tikamp. Denne rekord blev først slået 14 år senere. Ved disse lege blev han sideløbende nummer fire i højde- og nummer syv i længdespring. I både femkamp som tikamp var særlige præmier, i tikamp blev denne skænket af Kong Gustav 5. af Sverige, ved sejersceremonien skal den svenske konge have sagt til sejrherren Thorpe: "You Sir, are the best athlete in the world!" og Thorpe skal have svaret: "Thanks, King.".

Kort efter de olympiske lege i Stockholm, hvor Thorpe blev hyldet som legenes største personlighed afsløredes det, at han havde spillet et par ferie-baseball kampe i 1909 og havde modtaget lidt småpenge for ulejligheden. Med 1912's syn på amatøridræt var denne minimale overtrædelse af et mere end rigeligt til en diskvalifikation fra de olympiske discipliner og udelukkelse fra amatøridræt for altid. En af mændene bag diskvalifikationen var Thorpes holdkammerat, Avery Brundage, som også deltog i fem- og tikampen. Brundage blev senere formand for den Internationale Olympiske Komite i årene 1952-1972. Op gennem årene forsøgte adskillige indflydelsesrige mennesker, komiteer og organisationer at få IOC's dom over Thorpe fra 1912 omstødt, men det lykkedes ikke. Efter Thorpes død var der stadig kræfter i gang for at få ændret kendelsen. Først i 1982, 70 år efter de olympiske sejre og den følgende diskvalifikation, 29 år efter Jim Thorpes død, omstødte den olympiske komite den gamle kendelse, Jim Thorpe genindsattes, posthumt, som olympisk tikampsmester og olympisk rekordindehaver for 1912 ved de olympiske lege i Stockholm.

Jim Thorpes sportslige aktiviteter[redigér | rediger kildetekst]

Forskelligt[redigér | rediger kildetekst]

Jim Thorpes liv blev indspillet som film i 1951 med Burt Lancaster i rollen som Thorpe i filmen Jim Thorpe – All-American.

Jim Thorpe var enægged tvilling, han bror Charlie døde af lungebetændelse i niårsalderen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]