Joe Lieberman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Joe Lieberman
Medlem af USA's Senat fra Connecticut
Embedsperiode
3. januar 1989 – 3. januar 2013
Foregående Lowell Weicker
Efterfulgt af Chris Murphy
Personlige detaljer
Født 24. februar 1942 (81 år)
Stamford, Connecticut, USA
Politisk parti Demokratiske parti
Ægtefælle Hadassah Lieberman (fra 1982)
Uddannelses­sted Yale Law School
Yale University
Stamford High School
Underskrift
Links
Joe Liebermans hjemmeside
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Joseph Isadore Lieberman (født 24. februar 1942 i Stamford, Connecticut, USA) er en amerikansk politiker uden for parti. Tidligere medlem af Det Demokratiske Parti. Senator fra Connecticut fra 1989. Valgt af Al Gore som Demokraternes vicepræsidentkandidat i 2000. Forsøgte selv at blive præsidentkandidat i 2004.

Uddannet jurist fra Yale University i 1967. Valgt til delstatssenatet i Connecticut i 1970. Justitsminister i Connecticut fra 1982-1988.

Valgt til Senatet i 1988 da han slog den siddende Republikanske senator Lowell Weicker i hvad der regnes for en af de største overraskelse i det valgår. Lieberman er siden blev genvalgt med store margener i 1994 og 2000. I Senatet regnes Lieberman for at være en af de mere midtsøgende Demokrater, og han har været en stærk tilhænger af George W. Bushs aktivistiske udenrigspolitik og den bebudede krig mod terror.

Liebermans støtte til Bush har fået venstreorienterede Demokrater til at forsøge at finde en modkandidat, der vil stille op mod Lieberman i 2006, men forskellige meningsmålinger viser alle at Lieberman har en stærk opbakning fra både demokratiske og republikanske vælgere i hjemstaten.

Lieberman var en af de stærkeste kritikere af præsident Bill Clintons seksuelle forhold til praktikanten Monica Lewinsky og det var en af grundene til at vicepræsident Al Gore valgte ham som sin vicepræsidentkandidat i 2000. Joe Lieberman var den første jødiske kandidat til vicepræsident fra et af de to store partier. Efter valgnederlaget i 2000 kritiserede han Al Gores strategi for at være alt for ventreorienteret.

Lieberman forsøgte selv at blive opstillet til præsidentkandidat i 2004, men efter et par dårlige resultater i primærvalgene droppede han ud og støttede siden senator John Kerry fra Massachusetts.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]