Johan Friedrich Fritz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Johan Friedrich Fritz
Født 31. juli 1798Rediger på Wikidata
WandsbekRediger på Wikidata
Død 1. marts 1870 (71 år)Rediger på Wikidata
AltonaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Akademie der Bildenden Künste MünchenRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, litografRediger på Wikidata
Genre PortrætRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Den tredje nordtyske vandrekonkurrence i Bergedorf, illustration fra 1863 af Johan Friedrich Fritz

Johan Friedrich Fritz (31. juli 1798 i Wandsbeck1. marts 1870 i Altona) var en holstensk portrætmaler og litograf.

Fritz var ældste søn af lerovnsfabrikant Nicolaus Fritz fra Bayern. Efter at have lært malerhåndværket i Hamborg tog han til München for at uddanne sig til kunstner, rejste der fra 1823 til København, hvor han fik adgang til Kunstakademiet og i 1825 vandt den mindre sølvmedalje i modelskolen. Samtidig solgte han et billede, Østerlandske Købmænd i et Kaffehus i Wien, til Den Kongelige Malerisamling. Rimeligvis allerede i 1826 nedsatte han sig i Flensborg som portrætmaler og tegnelærer og grundlagde i forening med H.P. Behrens et stentrykkeri der (1827). Efter nogle års forløb overtog han den litografiske forretning alene og drev den i Flensborg indtil oprøret, flyttede derefter til Rensborg og senere til Altona, hvor han døde 1. marts 1870.

Han blev 1828 gift med Johanne Cecilie Mariane Nauendahl, datter af lægen Nauendahl i Krempe. Blandt hans arbejder må nævnes Brüggemanns altertavle efter Conrad Christian Bøhndels tegninger, Christian VIII med Familie i Sorgenfri Have og hans hovedblad, Børsen i Hamborg, med flere hundrede figurer, hvoraf over 80 er portrætter.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 5. bind, side 461,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.