Johann Gottlieb Naumann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johann Gottlieb Naumann

Personlig information
Født 17. april 1741 Rediger på Wikidata
Blasewitz, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 23. oktober 1801 (60 år) Rediger på Wikidata
Dresden, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Gravsted Dresden Rediger på Wikidata
Ægtefælle Catharina Magdalena Grodtschilling Rediger på Wikidata
Børn Moritz Naumann,
Constantin Naumann,
Carl Friedrich Naumann Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kreuzschule Rediger på Wikidata
Elev af Giuseppe Tartini, Giovanni Battista Martini, Gottfried August Homilius Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dirigent, komponist Rediger på Wikidata
Kendte værker Gustaf Wasa Rediger på Wikidata
Genre Opera, klassisk musik, symfoni Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Mindetavle i Blasewitz for Johann Gottlieb Naumann

Johann Gottlieb Naumann (født 17. april 1741 i Blasewitz ved Dresden, død 23. oktober 1801 i Dresden) var en tysk komponist, dirigent og kapelmester der under et kort ophold i København 1785/86 komponerede en opera Orfeus og Eurydike, "Danmarks første storopera".[1]

Naumann var elev af Dresdner Kreuzschule og studerede musik nærmest som autodidakt navnlig på flerårige rejser i Italien. 1764 blev han sachsisk "Hofkirke-komponist". Under senere ophold i Italien skrev Naumann italienske operaer for scenerne i Palermo, Venedig og Padua og derimellem også for operaen i Dresden, hvor han 1776 blev kapelmester.

1777 var Naumann i Stockholm for at omordne kapellet der, og under et nyt ophold i Stockholm (1782) fremførte han en af sine kendteste operaer Gora og derefter operaen Gustav Vasa.

1786 opførtes i København Orfeus og Eurydike, som Naumann havde skrevet på opfordring herfra, hvor han var indkaldt for at reformere kapellet, og som han selv indstuderede. I København gjorde man sig megen umage for at vinde ham for Danmark, men alt hvad man opnåede var, at han ligesom for Stockholms vedkommende påtog sig at omordne kapellet, i hvilket øjemed han opholdt sig her fra juni 1785 til april 1786 og komponerede operaen, hvortil Charlotte Biehl[1] havde forfattet teksten med benyttelse af et tysk operadigt af hofråd von Lindemann(?), som Naumann tidligere havde haft til hensigt at komponere. Orpheus og Eurydice opførtes første gang under komponistens ledelse 31. januar 1786 og vandt meget bifald. Et klaverudtog af denne opera med dansk og tysk tekst blev 1787 udgivet i Kiel af professor Carl Friedrich Cramer. Musikken til Cora, opført i København 1788, udkom her i et af Kunzen udarbejdet forkortet klaverudtog.

I alt har Naumann skrevet 23 operaer (i melodiøs italiensk stil uden synderlig dramatisk kraft eller lidenskab) og endvidere en del kirkemusik, deriblandt Klopstocks Vater unser, symfonier, sonater og sange.

Note
  1. ^ a b Kvinfo.dk skriver om denne opera og Biehs rolle: "... Danmarks første storopera, Johann Gottlieb Naumanns Orfeus og Euridike, opførtes i 1786 og gik 15 gange. Biehl både oversatte, redigerede og tildigtede. Det blev et gigantisk projekt med storslåede teaterkulisser, en hidsig debat om scenografi og til sidst en stor fest, som hun deltog i med liv og lyst. ..."

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
KomponisterSpire
Denne biografi om en komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
DirigentSpire
Denne biografi om en dirigent er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi