Johann Jacob Wehrli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Johann Jacob Wehrli.

Johann Jacob Wehrli (født 6. november 1790 i Eschikofen, Thurgau, død 15. marts 1855 i Andwil, Thurgau) var en schweizisk skolemand.

Wehrli blev 1810 knyttet til Philipp Emanuel von Fellenbergs anstalt på Hofwil og var her i 24 år ikke blot lærer og tilsynsmand for de forældreløse børn, men også deres opdrager og fader, og han udførte sin gerning med en energi, en udholdenhed og et så betydeligt underviser- og opdragertalent, at den mest ubetingede anerkendelse blev ham til del. I 1833 blev Wehrli seminarieforstander i Kreuzlingen ved Boden-søen. Efter Hofwils mønster opstod i Schweiz en lang række opdragelsesanstalter, de såkaldte Wehrli-skoler, i hvilke undervisning og landbrugsarbejde går hånd i hånd. I 1896 talte man 128 af disse anstalter, der havde virkeliggjort de ideer, der foresvævede Johann Heinrich PestalozziNeuhof. I det væsentligste følger de fleste redningsanstalter det af Wehrli givne mønster. På foranledning af Fellenberg udgav Wehrli to hefter Naturkundliche Unterhaltungen (Berlin 1832 og 1833); men forfatteren Wehrli viser sig her at stå tilbage for skolemanden Wehrli.

Kilder[redigér | redigér wikikode]