Johann Karl Friedrich Zöllner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Carl Friedrich Zöllner.
Johann Carl Friedrich Zöllner.

Johann Karl Friedrich Zöllner (8. november 1834 i Berlin25. april 1882 i Leipzig) var en tysk astrofysiker.

Zöllner studerede i Berlin og Basel og blev 1866 professor i astrofysik i Leipzig. Han er grundlægger af astrofotometrien: Grundzüge einer allgemeinen Photometrie des Himmels (Berlin 1861), Photometrische Untersuchungen (Leipzig 1865). Det af ham genialt udtænkte astrofotometer var meget benyttet. Ved siden heraf har Zöllner beskæftiget sig med spektralanalyse (hans reversionsspektroskop har været meget benyttet), med studier over solens konstitution, solpletternes egenbevægelse, protuberanser og andre og har herom skrevet talrige afhandlinger i fagtidsskrifter.

Med sin bog: Ueber die Natur der Cometen (Leipzig 1872) forlader Zöllner den videnskabelige metode, og i sine senere arbejder viser han større og større interesse for spiritistiske undersøgelser og spekulationer, som han søger at forklare matematisk ved at antage et firedimensionalt rum (Wissenschaftliche Abhandlungen, 4 bind Leipzig 1878-81). Alle disse arbejder vidner om en anormal sindsstemning, hvis videre udvikling han forskånedes for ved en pludselig død.

Kilder[redigér | redigér wikikode]