Johannes Erasmus Iversen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Johannes Erasmus Iversen (1713-1755) Dansk musiker, lærer, dirigent, komponist og koncertarrangør. Studerede en tid (ved Københavns Universitet?), men valgte snart musikken som virkefelt. Fra 1740 arrangerede han regelmæssigt offentlige koncerter sammen med andre musikdyrkere. Det førte 1744 til oprettelsen af Det musikalske Societet, en institution, der på en gang var musikforening og konservatorium, og hvis musikalske ledelse blev overdraget til ham.

Societetet nedlagdes i 1749, men snart stiftede Iversen et nyt Collegium Musicum, til dels bestående af elever, som han selv havde uddannet. Da han fik ansættelse som kantor ved Vor Frue Skole, standsede vistnok Collegium Musicums koncerter, og han vides senere kun ved enkelte lejligheder, at være trådt frem for offentligheden som koncertgiver.

Værker[redigér | redigér wikikode]

En enkelt af Iversens symfonier har overlevet i en afskrift dateret sept. 1747 på Universitetsbiblioteket i Lund. Resten af hans musik eksisterer (vistnok) ikke mere, men fra hans koncertvirksomhed kendes titlerne på flere kantater af ham, deriblandt Forsynstempelet fra 1747. Som kantor ved Latinskolen komponerede han ligeledes en del kantater, især til brug ved universitetsfesterne, f.eks. en sørgekantate over dronning Louise og en kantate i anledning af dronning Juliane Maries indtog, begge fra 1752. Et af de sidste arbejder, han opførte, var sørgemusikken over Holberg, til hvem han havde stået i venskabeligt forhold.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Denne artikel er en bearbejdelse af artiklen i Dansk biografisk Leksikon 1905.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]