Johannes G. Sørensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Johannes G. Sørensen
Født Johannes Gunnar Sørensen
10. november 1908(1908-11-10)
HorsensRediger på Wikidata
Død 14. december 1989 (81 år)
Gravsted Rønne KirkegårdRediger på Wikidata
Ægtefælle Lilli Skjoldager
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Gunnar Sørensen (10. november 1908 i Horsens[1]14. december 1989Bornholm) var en dansk journalist, der først og fremmest er kendt som den danske stemme i BBC's udsendelser til Danmark under den tyske besættelse. Det var Johannes G. Sørensen, der om aftenen den 4. maj 1945 oplæste frihedsbudskabet.

Johannes G. Sørensen var i begyndelsen af besættelsen ansat ved Pressens Radioavis, men kom i september 1944John Christmas Møllers foranledning til London. Han var kendt som manden med guldstemmen.

Oplæsningen af frihedsbudskabet den 4. maj kl. 20:30 blev hans største øjeblik. Udsendelsen forløber planmæssigt, men efter 6 minutter kommer journalistkollegaen Flemming Barfoed løbende ind til Johannes G. Sørensen, mens mikrofonen kortvarigt er lukket, med meddelelsen at tyskerne har kapituleret. Da han igen åbner for mikrofonen, udtaler han følgende:

Citat I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Citat

fulgt af endnu en lille pause og:

Citat Her er London, Vi gentager.. Citat

hvorefter frihedsbudskabet blev gentaget.

Derpå fortsatte udsendelsen efter planen, med oplæsning af nyhedstelegrammer fra Europa og "særmeldinger" til danske modstandsgrupper. Hen mod slutningen af den 30 minutter lange udsendelse udbragte Sørensen en hilsen til alle i Danmark fra alle danske i udlandet, og som afslutning afspilledes de to nationalsange, Kong Christian stod ved højen Mast og Der er et yndigt land. I Danmark blev programmet optaget på lakplade af pladeamatøren Aage Schnedevig i Hellerup.

Overalt i landet havde befolkningen vænnet sig til at lytte til BBC-udsendelserne, og derfor blev budskabet hurtigt spredt. Folk strømmede ud på gaderne, jublede, viftede med Dannebrog og brændte bål. De forhadte mørklægningsgardiner blev revet ned fra vinduerne og brændt af, og man satte lys i vinduerne. Denne tradition er fastholdt i mange år som påmindelse om glæden ved befrielsen.

Efter krigen bosatte Sørensen sig på Bornholm, hvor han blev gift med Lilli Skjoldager og var journalist på Dagbladet Bornholmeren. Han er begravet på Rønne Kirkegård.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kirkebog for Kloster Sogn, ("1905-1909" s. 106; opslag 117, nr. 130) på Arkivalieronline, Statens Arkiver.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]