Johannes G. Sørensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johannes G. Sørensen
Personlig information
Født Johannes Gunnar Sørensen
10. november 1908(1908-11-10)
Horsens, Danmark[1]
Død 14. december 1989 (81 år)
Nationalitet Danmark Dansker
Ægtefælle Lilli Skjoldager
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist

Johannes Gunnar Sørensen (10. november 1908 i Horsens14. december 1989Bornholm) var en dansk journalist, der først og fremmest er kendt som den danske stemme i BBC's udsendelser til Danmark under den tyske besættelse. Det var Johannes G. Sørensen, der om aftenen den 4. maj 1945 oplæste frihedsbudskabet.

Johannes G. Sørensen var i begyndelsen af besættelsen ansat ved Pressens Radioavis, men kom i september 1944John Christmas Møllers foranledning til London. Han var kendt som manden med guldstemmen.

Oplæsningen af frihedsbudskabet den 4. maj kl. 20:30 blev hans største øjeblik. Udsendelsen forløber planmæssigt, men efter 6 minutter kommer journalistkollegaen Flemming Barfoed løbende ind til Johannes G. Sørensen, mens mikrofonen kortvarigt er lukket, med meddelelsen at tyskerne har kapituleret. Da han igen åbner for mikrofonen, udtaler han følgende:

Citat I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Citat

fulgt af endnu en lille pause og:

Citat Her er London, Vi gentager.. Citat

hvorefter frihedsbudskabet blev gentaget.

Derpå fortsatte udsendelsen efter planen, med oplæsning af nyhedstelegrammer fra Europa og "særmeldinger" til danske modstandsgrupper. Hen mod slutningen af den 30 minutter lange udsendelse udbragte Sørensen en hilsen til alle i Danmark fra alle danske i udlandet, og som afslutning afspilledes de to nationalsange, Kong Christian stod ved højen Mast og Der er et yndigt land. I Danmark blev programmet optaget på lakplade af pladeamatøren Aage Schnedevig i Hellerup.

Overalt i landet havde befolkningen vænnet sig til at lytte til BBC-udsendelserne, og derfor blev budskabet hurtigt spredt. Folk strømmede ud på gaderne, jublede, viftede med Dannebrog og brændte bål. De forhadte mørklægningsgardiner blev revet ned fra vinduerne og brændt af, og man satte lys i vinduerne. Denne tradition er fastholdt i mange år som påmindelse om glæden ved befrielsen.

Efter krigen bosatte Sørensen sig på Bornholm, hvor han blev gift med Lilli Skjoldager og var journalist på Dagbladet Bornholmeren. Han er begravet på Rønne Kirkegård.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kirkebog for Kloster Sogn, ("1905-1909" s. 106; opslag 117, nr. 130) på Arkivalieronline, Statens Arkiver.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bornholms flag Stub
Denne artikel relateret til Bornholm er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bornholm
Vista-kdmconfig.png Artiklen om Johannes G. Sørensen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.