Johannes Rydberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johannes Rydberg
Rydberg, Janne (foto Per Bagge; AFs Arkiv).jpg
Johannes Rydberg
Personlig information
Født 8. november 1854
Halmstad
Død 28. december 1919 (65 år)
Lund
Nationalitet Svensk
Uddannelse og virke
Forsknings­område Fysik
Arbejdssted Lunds Universitet

Johannes (Janne) Robert Rydberg (8. november 1854 - 28. december 1919) var en svensk fysiker, der hovedsageligt er kendt for at være bagmanden bag Rydbjergs formel fra 1888, som bliver brugt til at forudse bølgelængder fra fotoner (fra lys og anden elektromagnetisk stråling) der udsendes som følge af ændringer af energiniveauet i en elektron i et hydrogenatom.

Den fysiske konstant kaldet Rydbergkonstanten er opkaldt efter ham, og det samme er Rydbergenheden. Exciterede atomer med meget høje værdier af hovedkvantetal, repæsenteret ved n i Rydbergs formel, er kaldet Rydbergatom€r. Rydbergs forventning om at spektralstudier kunne hjælpe med en teoretisk forståelse af atomet og dets kemiske egenskaber blev vist i 1913 af Niels Bohr (se hydrogenspektrum). En vigtig spektroskopiske konstant baseret på et hypotetisk atom med uendelig masse er kaldet Rydberg (R) i i hans ære.

Han arbejdede på Lunds Universitet i Sverige hele sin karriere. Månekrateret Rydberg og asteroiden 10506 Rydberg er opkaldt efter ham.

Der findes en pub der afholder aften i hans ære hver onsdag på Institut for Fysik på Lunds Universitet.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]