Johannes Zahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Johannes Zahn
Født 1. august 1817 Rediger på Wikidata
Eschenbach (Pommelsbrunn) Rediger på Wikidata
Død 17. februar 1895 (77 år) Rediger på Wikidata
Neuendettelsau Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Teolog, musikolog, musikteoretiker, skribent, komponist, forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Christoph Andreas Zahn ( 1. august 1817 i Eschenbach (Pommelsbrunn)/Pegnitz – 17. februar 1895 i Neuendettelsau) var en tysk teolog, hymnolog og musikforsker.

Zahn var præst og siden direktør for seminariet i Altdorf bei Nürnberg. Han har haft megen fortjeneste af forskninger vedrørende den protestantiske kirkesang (rytmisk salmesang) og har udgivet samlinger af koraler, kirkelige kor og orgelstykker samt navnlig det højt værdsatte værk: Die Melodien der deutschen evangelischen Kirchenlieder etc. (6 bind, 1888—93).

Zahn var en af Thomas Laubs inspirationskilder til den kirkesangsreform han var en ledende kraft for i slutningen af 1800-tallet; to andre var Carl von Winterfeld og Gottlieb von Tucher.

Værker[redigér | redigér wikikode]

  • Handbüchlein für angehende Cantoren und Organisten, Nürnberg 1871
  • Die Melodien der deutschen evangelischen Kirchenlieder, aus den Quellen geschöpft und mitgeteilt von Johannes Zahn (6 bind), Verlag Bertelsmann, Gütersloh 1889–93
  • Die Melodien des Deutschen Evangelischen Gesangbuches in vierstimmigem Satze für Orgel und für Chorgesang aus Auftrag der deutschen evangelischen Kirchenkonferenz zu Eisenach (sammen med G. Freiherr von Tucher og Immanuel Faißt), Stuttgart 1854
  • Vierstimmiges Melodienbuch zum Gesangbuch der Evangelisch-Lutherischen Kirche in Bayern, Erlangen 1855 (sidste (42.) oplag 1951)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
MusikSpire
Denne tyske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi