John Bates Clark-medaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

John Bates Clark-medaljen tildeles af den amerikanske sammenslutning af økonomer American Economic Association til "den amerikanske økonom under 40 år, som vurderes at have ydet det vigtigste bidrag til økonomisk tankegang og viden."[1] Ifølge den amerikanske avis Chronicle of Higher Education betragtes medaljen som en af fagets mest prestigefyldte udmærkelser, måske kun overgået af Nobelprisen i økonomi.[2] Medaljen er opkaldt efter den amerikanske økonom John Bates Clark (1847–1938), der var en kendt neoklassisk økonom og en af hovedmændene i den marginalistiske revolution.

Medaljen blev tildelt en gang hvert andet år indtil 2009. Fra dette år tildeles den imidlertid årligt, da det skønnedes, at mange fortjenstfulde kandidater ellers ville gå glip af prisen.[3]

Af de første 18 modtagere af prisen har de 11 senere modtaget Nobelprisen i økonomi. John Bates Clark-medaljen er således en indikator for potentielle Nobelpris-modtagere.

Selvom medaljen er en pris for amerikanske økonomer, er det tilstrækkeligt, at kandidaterne arbejder i USA på det tidspunkt, hvor den tildeles. Amerikansk statsborgerskab er ikke nødvendigt. Tidligere vindere som Daron Acemoglu, Emmanuel Saez og Esther Duflo er således født i henholdsvis Tyrkiet, Spanien og Frankrig.

Hidtidige prismodtagere[redigér | redigér wikikode]

I alt har 12 modtagere indtil nu senere fået Nobelprisen (hvor et årstal i parentes angiver året for tildeling af denne pris).

Tilsvarende udmærkelser i andre lande[redigér | redigér wikikode]

I Europa er Yrjö Jahnsson-prisen siden 1993 hvert andet år blevet uddelt til en europæisk økonom under 45 år, som "har ydet et bidrag inden for teoretisk eller anvendt forskning, som er betydningsfuldt for studiet af økonomi i Europa".[4] Prisen uddeles af European Economic Association (EEA) og den finske Yrjö Jahnsson-stiftelse. Prisen er bl.a. gået til franskmændene Philippe Aghion (2001) og Thomas Piketty (2013) og svenskeren Torsten Persson (1997).[5] Tilsvarende findes i Tyskland siden 1997 Gossen-prisen, der årligt tildeles en tysktalende økonom under 45 år, der har vundet international anerkendelse, og i Japan Nakahara-prisen (siden 1995), der tilsvarende årligt tildeles en japansk økonom under 45 år, der har vundet international anerkendelse. Blandt modtagerne har været Nobuhiro Kiyotaki (1997) og Charles Horioka (2001).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]