John Candy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
John Candy
Personlig information
Fulde navn John Franklin Candy
Født John Franklin Candy Rediger på Wikidata
31. oktober 1950(1950-10-31)
Newmarket, Ontario, Canada
Død 4. marts 1994 (43 år)
Victoria de Durango, Durango, Mexico
Dødsårsag Hjerteanfald Rediger på Wikidata
Gravsted Holy Cross Cemetery Rediger på Wikidata
Nationalitet Canadisk
Ægtefælle Rosemary Hobor (1979–1994)
Uddannelses­sted Neil McNeil High School, Centennial College, McMaster University Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, producent, komiker, filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller Rediger på Wikidata
Aktive år 1970erne-1994
Nomineringer og priser
Nomineringer Golden Raspberry Award for Worst New Star (1989)
Golden Raspberry Award for værste kvindelige birolle (1992) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Variety, Music or Comedy Program (1982, 1983)
Earle Grey Award (1995)
Canadian Comedy Awards
Canada's Walk of Fame (1998) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
John Candys hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

John Franklin Candy (født 31. oktober 1950, død 4. marts 1994) var en canadisk komiker og skuespiller, der bl.a. spillede med i film som Planes, Trains and Automobiles, Uncle Buck og Blues Brothers.

Opvækst og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Candy blev født i Newmarket, Ontario, som søn af Evangeline Aker og Sidney James Candy, der gav skuespilleren en romerskkatolsk opvækst.

Candys første rolle var en ikke-krediteret rolle i filmen Class of '44 fra 1973, og den robuste skuespiller fortsatte i tre år med at optræde i mindre lavbudgets produktioner. Hans TV-gennembrud kom i 1976, da han blev medlem af Torontos gren af The Second City og opnåede stor popularitet i det nordamerikanske[1].

I 1980 begyndte Candy at opnå roller i større amerikanske film, startende med Steven Spielbergs 1941 (1979) og en birolle som Burton Mercer i kultkomedien Blues Brothers (1980). Et mindre gennembrud som den sympatiske kadet Dewey Oxberger i 1981-hittet Stripes fulgte i kølvandet sammen med flere mindre roller i bl.a. National Lampoon's Vacation. Hans egentlige gennembrud kom dog i den romantiske komedie Splash, hvor han bl.a. spiller over for en ung Tom Hanks.

En af Candys mest bemærkelsesværdige roller kom i 1987, da han indtog rollen som den elskelige Del Griffith i John Hughes' Planes, Trains and Automobiles, som var en af årets mest roste film. Derudover medvirkede den canadiske skuespiller bl.a. i The Great Outdoors, Armed and Dangerous og Uncle Buck.

90'erne bød ikke på samme succes for Candy som 80'erne, men komikeren medvirkede dog i succes'er som Cool Runnings (1993), Home Alone (1990) og The Rescuers Down Under (1990) samt gav liv til en sjælden dramatisk rolle i Oliver Stones JFK.

Desværre sloges Candy med overvægt det meste af sit voksne liv, og især i de sene 80'ere og tidlige 90'ere tog komikeren et større antal kilo på. I det sidste år af Candys liv, prøvede han dog at forbedre sit helbred ved bl.a. at stoppe med at ryge og tabe sig i vægt. Under filmoptagelserne til komedien Wagons East døde John Candy dog midt om natten i en alder af 43, da den store komiker fik et hjerteanfald, mens han sov[2]. Candy er begravet på Holy Cross Cemetery i Culver City, Californien.

Wagons East blev filmet færdig med en stunt-double og var dedikeret til John Candy, ligesom Michael Moores Canadian Bacon, som Candy også nåede at færdiggøre inden sin død. Derudover er Blues Brothers 2000 også dedikeret til Candy.

Udvalg i filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Second City Toronto Alumni at Second City (accessed April 7, 2010)
  2. ^ Reuters (6. marts 1994). "No drugs involved in actor Candy's death". New Straits Times. Hentet 5. oktober 2009.
SkuespillerSpire
Denne canadiske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi