John Hunov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
John Just Abildgaard Hunov
Født 23. juni 1936
Død 28. marts 2017 (80 år)
Kendt for Kunstmæcen
Eksterne henvisninger
johnhunov.dk

John Just Abildgaard Hunov (født 23. juni 1936, død 28. marts 2017[1]) var en dansk kunstmæcen og -debattør. Han fik tidligt interesse for kunst, da han efter 2. verdenskrig fik en rundvisning på Wienerudstillingen, der bestod af indsamlede kunstskatte fra Wien.

Ved siden af sit arbejde som bankmand, brugte han al sin tid på kunst. Han havde sin gang i og omkring Den eksperimenterende kunstskole Eks-skolen med Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard og Poul Gernes som de centrale figurer. Han købte og fik kunstværker af kunsterne ofte før de blev store navne, og har på den måde opbygget en meget stor samling.

I perioden fra 1972 til 1977 drev Hunov Daner Galleriet som et utraditionelt galleri, hvor han præsenterede en lang række danske kunstnere som f.eks. Bjørn Nørgaard, Jytte Rex og Per Kirkeby, men også udenlandske kunstnere, der i dag har bred international anerkendelse som Joseph Beuys, Jörg Immendorff, A. R. Penck og Hans Peter Feldmann.

Udover at være samler, har Hunov også deltaget i kunstdebatten i aviserne med mange indlæg. John Hunov modtog i 2004 N.L. Høyen Medaljen og legat fra Ole Haslunds Kunstnerfond i 2016.

Hunov ligger begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård, hvor hans ven Per Kirkeby har tegnet et mausoleum, som blev bygget 2018-2019.[2]

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "John Just Abildgaard Hunov : Dødsfald". Hentet 30. marts 2017.
  2. ^ Børresen, Bo. "Mausoleum er ved at være på plads". Hovedstadens Mediehus. Arkiveret fra originalen 28. marts 2020. Hentet 2020-03-28.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om John Hunov kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi